
Cea de-a X-a Sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest se desfășoară la Chișinău
Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Cea de-a X-a Sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest se desfășoară în perioada 19-21 februarie la Chișinău. La deschiderea sesiunii, astăzi a ținut un discurs președintele Legislativului Republicii Moldova, Igor Grosu, comunică MOLDPRES.
În discurs speakerul a menționat că este o onoare pentru R. Moldova să găzduiască un asemenea eveniment de anvergură și este cu atât mai important contextul în care ne aflăm. ”Din păcate, de un an avem un război la câțiva kilometri de noi. În același timp, pentru prima dată participăm cu statutul de țară candidată la UE. Evenimentul de astăzi este o oportunitate pentru noi de a face bilanțul progresului nostru și o oportunitate de a consolida și aprofunda alegerea noastră europeană. Parteneriatul Estic a fost un proiect de succes pentru Moldova. A deschis pentru cetățenii noștri granițele, a întărit și a reformat economia noastră, a construit rute comerciale și a indus schimbări benefice pentru oameni. Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii noștri călătoresc fără vize, tinerii noștri beneficiază de burse UE, iar bunurile noastre ajung pe piața Uniunii Europene”, a declarat Grosu.
El a precizat că Chișinăul este angajat în consolidarea legăturilor cu celelalte țări din Parteneriatul Estic, fapt pe care îl realizează plenar în cadrul AP Euronest, care oferă un cadru de dialog și consultanţă, de schimb de opinii și viziuni, precum şi eventuale transferuri de experienţă la subiecte de interes comun.
“Obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, la 23 iunie 2022, a demonstrat o dată în plus că suntem pe calea cea dreaptă. Într-adevăr, s-a produs un moment istoric, un pas crucial în drumul nostru către UE. Știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem, în primul rând, pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar suntem mai determinați ca niciodată să ajungem parte a marii familii europene”, a adăugat Grosu.
Președintele Legislativului a evidențiat faptul că în ultima perioadă, statele membre ale UE, Comisia Europeană, Parlamentul European acționează împreună pentru a ajuta cetățenii noștri și țara noastră să treacă cu bine toate impedimentele. ”Suntem recunoscători tuturor pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat nouă, moldovenilor. Noi suntem determinați să depunem toate eforturile ca să ne facem bine temele pentru acasă – în special în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției, al crimei organizate, vom asigura condiții bune de dezvoltare a mediului de afaceri în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede. Pentru anul 2023, știm că avem de muncit și mai mult, ne propunem să intrăm în următoarea fază a integrării în UE și, până la sfârșitul acestui an, să începem negocierile de aderare”, a conchis Igor Grosu.
Consolidarea relațiilor bilaterale, pe agenda discuțiilor dintre Mihai Popșoi și noul însărcinat cu afaceri al SUA în Republica Moldova
Igor Grosu anunță cu cine va face coaliție PAS în viitorul Parlament și dezvăluie detalii despre negocierile cu alte partide
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
Daniel Vodă, după protestul de la Guvern: „În timp ce unii se agită, Executivul investește și continuă munca pentru cetățeni”
Sancțiuni UE pentru persoane și companii din Moldova // Daniel Vodă: „Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice”
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova