
Cea de-a X-a Sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest se desfășoară la Chișinău
Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Cea de-a X-a Sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest se desfășoară în perioada 19-21 februarie la Chișinău. La deschiderea sesiunii, astăzi a ținut un discurs președintele Legislativului Republicii Moldova, Igor Grosu, comunică MOLDPRES.
În discurs speakerul a menționat că este o onoare pentru R. Moldova să găzduiască un asemenea eveniment de anvergură și este cu atât mai important contextul în care ne aflăm. ”Din păcate, de un an avem un război la câțiva kilometri de noi. În același timp, pentru prima dată participăm cu statutul de țară candidată la UE. Evenimentul de astăzi este o oportunitate pentru noi de a face bilanțul progresului nostru și o oportunitate de a consolida și aprofunda alegerea noastră europeană. Parteneriatul Estic a fost un proiect de succes pentru Moldova. A deschis pentru cetățenii noștri granițele, a întărit și a reformat economia noastră, a construit rute comerciale și a indus schimbări benefice pentru oameni. Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii noștri călătoresc fără vize, tinerii noștri beneficiază de burse UE, iar bunurile noastre ajung pe piața Uniunii Europene”, a declarat Grosu.
El a precizat că Chișinăul este angajat în consolidarea legăturilor cu celelalte țări din Parteneriatul Estic, fapt pe care îl realizează plenar în cadrul AP Euronest, care oferă un cadru de dialog și consultanţă, de schimb de opinii și viziuni, precum şi eventuale transferuri de experienţă la subiecte de interes comun.
“Obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, la 23 iunie 2022, a demonstrat o dată în plus că suntem pe calea cea dreaptă. Într-adevăr, s-a produs un moment istoric, un pas crucial în drumul nostru către UE. Știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem, în primul rând, pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar suntem mai determinați ca niciodată să ajungem parte a marii familii europene”, a adăugat Grosu.
Președintele Legislativului a evidențiat faptul că în ultima perioadă, statele membre ale UE, Comisia Europeană, Parlamentul European acționează împreună pentru a ajuta cetățenii noștri și țara noastră să treacă cu bine toate impedimentele. ”Suntem recunoscători tuturor pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat nouă, moldovenilor. Noi suntem determinați să depunem toate eforturile ca să ne facem bine temele pentru acasă – în special în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției, al crimei organizate, vom asigura condiții bune de dezvoltare a mediului de afaceri în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede. Pentru anul 2023, știm că avem de muncit și mai mult, ne propunem să intrăm în următoarea fază a integrării în UE și, până la sfârșitul acestui an, să începem negocierile de aderare”, a conchis Igor Grosu.
Partidele politice urmează să-și prezinte rapoartele financiare până pe data de 15 iulie curent
Primarul Ion Ceban are interdicție de intrare în România. Reacția edilului
Viorel Ursu va fi desemnat Ambasador în Regatul Suediei
Daniel Vodă: „Evenimentul organizat de Ilan Șor la Moscova este calificat de Executiv drept un act de trădare de țară”
Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat va avea un nou șef adjunct
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”