
Guvernul a prezentat Proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”
Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Guvernul a prezentat astăzi Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, care a fost propusă pentru consultări publice. La şedinţă au participat reprezentanţi ai conducerii Executivului, autorităţilor centrale şi regionale, mediului de faceri, celui academic, precum şi ai societăţii civile, transmite MOLDPRES.
„În contextul actual extrem de dificil, Republica Moldova fiind afectată de crizele regionale și globale, Guvernul și-a propus definirea unei viziuni de dezvoltare pe termen mediu și lung pentru a consolida reziliența față de crizele viitoare și a crea baza pentru dezvoltarea durabilă și incluzivă a țării”, a explicat şefa Cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţa.
Strategia este documentul național pe termen lung, ce descrie direcțiile de dezvoltare a țării și care adaptează prioritățile, obiectivele, indicatorii și țintele angajamentelor internaționale asumate de către Moldova la contextul național. Este vorba în special de Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și angajamentele care derivă din statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE, dar și Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030.
Potrivit lui Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului, necesitatea documentului este determinată de asigurarea unui cadru unic și coerent care urmează să consolideze politicile publice. „Urgența unui document strategic este condiționat și de noile realități economice, sociale și de securitate care afectează R. Moldova, la fel ca întreaga regiune sau chiar lume. Pandemia COVID-19, criza energetică, creșterile accelerate ale prețurilor, secetele și inundațiile recurente, crizele economice și, mai nou, cea de securitate cauzată de invazia militară a Federației Ruse în Ucraina, toate evidențiază importanța unui document de planificare care să contribuie la o adaptare mai bună la noile realități, precum și să sporească procesul de dezvoltare prin valorificarea oportunităților și prevenirea activă a riscurilor”, a punctat oficialul.
Pentru dezvoltarea sustenabilă a țării noastre, dimensiunile cele mai importante ale calității vieții sunt: veniturile, condițiile de trai, educația, cultura, sănătatea, solidaritatea socială, încrederea în guvernare, încrederea în justiție, securitatea umană, calitatea mediului etc. Obiectivele Strategiei răspund necesităților urgente ale societății. În acest sens, documentul face legătura directă dintre aspirațiile de bunăstare, pe de o parte, și politicile care vor contribui la aceste obiective, pe de altă parte.
De asemenea, documentul va ghida asistența partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova în raport cu prioritățile naționale de dezvoltare și va asigura o mai bună coordonare a proiectelor și resurselor disponibile. O altă misiune a Strategiei va fi să mobilizeze reprezentanții societății civile și comunității științifice să fortifice eforturile conjugate ale acestora pentru sectoarele și domeniile prioritare care asigură calitatea vieții.
Atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Președinta Maia Sandu: „Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană”
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
FOTO // Igor Grosu la Glodeni: „Important este acum să mergem pe drumul pe care am pornit – spre marea familie europeană”
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”