
Igor Grosu: „Am votat Planul de Creștere a Moldovei - un ajutor financiar fără precedent, oferit de Uniunea Europeană”
„Când avem grijă de țara noastră, de oamenii noștri, Moldova poate! Am votat astăzi în Parlament Planul de Creștere a Moldovei - un ajutor financiar fără precedent, oferit de Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea țării și creșterea nivelului de trai al cetățenilor”. Afirmația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ratificarea de către legislativ a Acordului care stabilește modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului financiar acordat de UE, în valoare de 1,9 miliarde de euro, comunică MOLDPRES.
Speakerul a menționat în plen că, prin Planul de creștere, Republica Moldova va beneficia de un pachet financiar de 1,9 miliarde de euro pentru proiecte concrete precum: construcția autostrăzii Chișinău-Ungheni, pentru interconectarea în rețeaua de drumuri europene prin România; construcția a încă două linii electrice de interconectare de tensiune înaltă în rețeaua europeană; modernizarea căii ferate și a nodurilor logistice, atât pentru transportul de pasageri, dar, mai ales, pentru transportul mărfurilor; construcția a două spitale regionale moderne la Bălți și Cahul; modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și drumuri în localități; subvenții pentru industrializarea și modernizarea agriculturii; construcția platformelor industriale pentru atragerea investițiilor în industria constructoare de mașini, electronică, farmaceutică și alte domenii cu locuri de muncă cu valoare adăugată înaltă; eficientizarea energetică a clădirilor publice și private.
„Mulțumesc prim-ministrului Dorin Recean și echipei. Republica Moldova merge decis și ireversibil pe calea europeană, prin reforme, prin muncă și prin seriozitate”, a opinat Grosu.
Parlamentul a ratificat astăzi cu votul a 58 de deputați Acordul de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova. Obiectivele generice ale acestuia sunt sprijinirea procesului de extindere, prin accelerarea alinierii la valorile, prevederile, dispozițiile și principiile legislației Uniunii Europene; sprijinirea integrării progresive a pieței interne a Republicii Moldova pe piața comunitară și accelerarea convergențelor socioeconomice cu cele ale Uniunii Europene.
Astfel, țara noastră va beneficia de sprijin financiar în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.
Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată recent de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie. Este vorba despre competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.
Acordul de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova a fost semnat la 9 mai 2025.
Șeful diplomației române reafirmă, la Bruxelles, sprijinul pentru avansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE
Guvernul respinge acuzațiile lui George Simion: „Românii din R. Moldova au votat liber”
În patru localități din țară va avea loc turul II al alegerilor locale noi
PAS lansează o campanie de informare și dialog cu cetățenii „Împreună avem grijă de viitorul Moldovei”
VIDEO // Liderul PAS anunță consultări publice pentru viitorul program de guvernare
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere cu vicepreședinta Parlamentului leton, Zanda Kalniņa: „Contăm pe sprijinul Letoniei în promovarea intereselor R. Moldova în cadrul UE”
Reglementarea transnistreană discutată cu oficiali francezi
Trei documente strategice dezvoltate în contextul negocierilor de aderare la UE au fost publicate în Monitorul Oficial
Președinta Maia Sandu: „Republica Moldova și Muntenegru merg pe același drum – drumul spre Uniunea Europeană”
Nicușor Dan va depune luni jurământul de președinte al României
Optimizarea controlului coordonat la frontiera moldo-română a fost discutată la București
DRRM reafirmă angajamentul de a susține proiecte educaționale în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy
CSM prelungește termenul de înscriere la concursul pentru desemnarea unui membru în Consiliul Institutului Național al Justiției
Circa 40 mii de cetățeni din raionul Cahul vor beneficia de servicii moderne de sanitație, datorită Germaniei şi UE
Republica Moldova va beneficia de finanțare europeană pentru dezvoltare regională
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxe în procesele de partaj
Moscova cere ca Ucraina să aleagă un nou președinte pentru a putea semna memorandumul cu Rusia
GALERIE FOTO // „Focus pe natură: ariile protejate prin obiectiv”, expoziție organizată de AO EcoContact și Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Maxim Braila a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor la ANSC pentru un mandat de șapte ani
Japonia a prezentat un tun electric. Acesta poate doborî rachete hipersonice
Atenție! STISC avertizează că în online circulă un nou conținut fals
Meteorologii au anunţat pentru astăzi Cod galben de instabilitate atmosferică
Președinta Maia Sandu, la deschiderea Săptămânii Educației: „Cu încredere și solidaritate, putem face din educație forța care modernizează Moldova”
Republica Moldova își aliniază legislația de mediu la standardele europene