ro
Politică
08 Iulie, 2025 / 20:09
/ Acum 5 ore

R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”

Republica Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe a organizat o ceremonie oficială, în cadrul căreia s-a discutat despre realizările-cheie din această perioadă, care au contribuit la consolidarea democrației și a statului de drept, transmite MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, vicepremierul Mihai Popșoi a declarat că, pe parcursul celor trei decenii de cooperare, Consiliul Europei a sprijinit Republica Moldova în consolidarea instituțiilor democratice și promovarea valorilor europene.

„Printre realizările cheie se numără combaterea violenței împotriva femeilor, corupției, traficului de ființe umane, discursului de ură și criminalității cibernetice. Acești 30 de ani de cooperare au reprezentat un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție, precum și o școală a democrației și a responsabilității, pentru funcționari, judecători, procurori, avocați, jurnaliști și cetățeni deopotrivă. Mai mult decât atât, sprijinul oferit de Consiliul Europei a fost și rămâne un element-cheie în parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a subliniat Mihai Popșoi.

Andrei Sangheli, prim-ministru al Republicii Moldova în perioada aderării țării noastre la Consiliul Europei, a vorbit despre semnificația istorica și emoțională a acelui moment.

„Republica Moldova era un stat tânăr, aflat la început de drum în consolidarea instituțiilor sale ca stat suveran și independent. Aderarea în calitate de al 36-lea membru al Consiliului Europei și arborarea drapelului nostru la Strasbourg au reprezentat momente istorice, de profundă încărcătură emoțională, cu o rezonanță puternică în mass-media din întreaga Europă, dar și din spațiul CSI”, a spus Andrei Sangheli.

De asemenea, cu ocazia aniversării, a fost semnat și lansat timbrul „30 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei”, împreună cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, și administratoarea interimară a Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, Violeta Cojocaru.

„De-a lungul timpului, Poșta Moldovei a marcat momentele cheie de integrare europeană în emisiunile sale poștale. Astfel, până astăzi, am pus în circulație patru emisiuni poștale dedicate aniversarilor Consiliului Europei și două plicuri cu marcă fixă dedicate aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei”, a afirmat Violeta Cojocaru.

Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995. Obiectivele principale ale instituției sunt consolidarea stabilităţii democratice în Europa prin susţinerea reformelor politice, legislative şi constituţionale.