
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Republica Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe a organizat o ceremonie oficială, în cadrul căreia s-a discutat despre realizările-cheie din această perioadă, care au contribuit la consolidarea democrației și a statului de drept, transmite MOLDPRES.
În cadrul evenimentului, vicepremierul Mihai Popșoi a declarat că, pe parcursul celor trei decenii de cooperare, Consiliul Europei a sprijinit Republica Moldova în consolidarea instituțiilor democratice și promovarea valorilor europene.
„Printre realizările cheie se numără combaterea violenței împotriva femeilor, corupției, traficului de ființe umane, discursului de ură și criminalității cibernetice. Acești 30 de ani de cooperare au reprezentat un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție, precum și o școală a democrației și a responsabilității, pentru funcționari, judecători, procurori, avocați, jurnaliști și cetățeni deopotrivă. Mai mult decât atât, sprijinul oferit de Consiliul Europei a fost și rămâne un element-cheie în parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a subliniat Mihai Popșoi.
Andrei Sangheli, prim-ministru al Republicii Moldova în perioada aderării țării noastre la Consiliul Europei, a vorbit despre semnificația istorica și emoțională a acelui moment.
„Republica Moldova era un stat tânăr, aflat la început de drum în consolidarea instituțiilor sale ca stat suveran și independent. Aderarea în calitate de al 36-lea membru al Consiliului Europei și arborarea drapelului nostru la Strasbourg au reprezentat momente istorice, de profundă încărcătură emoțională, cu o rezonanță puternică în mass-media din întreaga Europă, dar și din spațiul CSI”, a spus Andrei Sangheli.
De asemenea, cu ocazia aniversării, a fost semnat și lansat timbrul „30 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei”, împreună cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, și administratoarea interimară a Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, Violeta Cojocaru.
„De-a lungul timpului, Poșta Moldovei a marcat momentele cheie de integrare europeană în emisiunile sale poștale. Astfel, până astăzi, am pus în circulație patru emisiuni poștale dedicate aniversarilor Consiliului Europei și două plicuri cu marcă fixă dedicate aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei”, a afirmat Violeta Cojocaru.
Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995. Obiectivele principale ale instituției sunt consolidarea stabilităţii democratice în Europa prin susţinerea reformelor politice, legislative şi constituţionale.
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
Alegerile din comuna Boldurești, anulate. CEC anunță ședință pentru organizarea unui nou scrutin
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, inaugurat la Rădeni, Strășeni