ro
Politică
08 Iulie, 2025 / 20:18
/ Acum 5 ore

Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție

Parlamentul Republicii Moldova își încheie oficial mandatul pe data de 11 iulie, dar va rămâne funcțional până la validarea noii legislaturi, care va fi aleasă la scrutinul din 28 septembrie 2025. Potrivit experților în drept constituțional, acest lucru este prevăzut de lege și garantează continuitatea procesului legislativ, comunică MOLDPRES.

Solicitat de MOLDPRES, expertul constituțional Nicolae Osmochescu a menționat că Parlamentul Republicii Moldova își poate continua activitatea chiar și după încheierea duratei normative a mandatului, până când este legal constituită noua legislatură.

„Potrivit legislației, în perioada de tranziție, mandatul actual al Legislativului este prelungit până la întrunirea oficială a noii componențe, rezultată în urma alegerilor parlamentare. În acest interval, Parlamentul nu poate modifica Constituția sau adopta legi organice, însă poate funcționa: va putea vota legi ordinare, hotărâri și moțiuni. Pe scurt, Legislativul rămâne funcțional până la depunerea jurământului de către noii aleși și se poate întruni în sesiune extraordinară până atunci”, a spus Osmochescu.

Legislatura a XI-a a Parlamentului Republicii Moldova a fost constituită în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Atunci, în Legislativ au acces trei entități politice care au trecut pragul electoral. Mai exact, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut o majoritate parlamentară de 63 de mandate (52,80%), fiind urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), cu 32 de mandate (27,17%), și Partidul „Șor”, cu șase mandate (5,74%).

Pe parcursul celor patru ani de mandat, din fracțiunea PAS au plecat două deputate – Victoria Cazacu și Olesea Stamate – care au ales să activeze în calitate de deputate neafiliate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a pierdut, la rândul său, cinci deputați: Vasile Bolea, Gaik Vartanean, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi – aceștia continuându-și activitatea ca deputați neafiliați. În 2023, Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional, iar, drept rezultat, cei cinci deputați ai formațiunii au devenit independenți.