ro
Politică
13 Mai, 2025 / 15:59
/ Acum 4 ore

Președinta Maia Sandu, despre progresele înregistrate în reformarea Justiției: „140 de magistrați au plecat din sistem, majoritatea din aceștia având probleme de integritate”

Curățarea sistemului judecătoresc trebuie să continue și să se încheie pentru a asigura o bună funcționare a Justiției în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la TV8. Șefa statului a precizat că până în prezent, aproximativ 140 de magistrați au plecat din sistem, majoritatea din aceștia având probleme de integritate, comunică MOLDPRES.

„Sistem înseamnă oameni. Ceea ce vedem este o curățare a sistemului judecătoresc, un proces pe care eu îl consider că are loc. Aproximativ 140 de judecători au plecat din sistem în ultimii patru ani. Eu nu vreau să zic că ei toți au plecat din cauza problemelor de integritate, dar sunt sigură că majoritatea au plecat anume din această cauză. Procesul încă nu s-a încheiat. În mod obligatoriu, trebuie să continuăm și să încheiem acest proces”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a mai spus că nu este satisfăcută de activitatea Comisie de Vetting din cauza întinderii procesului, care, între timp, devenise anevoios. După evaluarea judecătorilor, trebuia să urmeze vettingul procurorilor, a precizat Maia Sandu. 

„Eu nu sunt satisfăcută de activitatea acestei comisii care trebuie să facă vetting pentru că și acolo lucrurile s-au cam întins. Am sperat că procesul se va încheia la judecători și evaluarea va începe la procurori. Dar, pe de altă parte, îi înțeleg pe cei care spun că așteaptă de un an ca această evaluare să aibă loc”, a declarat președinta.

Maia Sandu a mai spus că dacă ar fi procuror s-ar fi angajat direct în această luptă, însă atribuțiile funcției de șef de stat nu îi permit acest lucru.  

„Dacă eram procuror, aș fi putut să duc lupta de una singură, dar eu nu pot pentru că nu am astfel de atribuții”, a precizat președinta.

Maia Sandu a subliniat necesitate curățării sistemului de justiție pentru a-i asigura o bună funcționare. Totodată, șefa statului a ținut să precizeze că eficiența în justiție va crește atunci când în sistem vor intra oameni noi.

„Trebuie să curățăm sistemul și numai după asta, sistemul va începe să funcționeze și nu imediat. Vom încheia curățarea, apoi trebuie să aducem oameni noi prin Institutul Național al Justiției, apoi va fi nevoie de timp ca acești oameni să învețe și iată după asta va spori eficiența. Acest lucru nu înseamnă că nimic nu poate fi făcut, pentru că deja sunt magistrați competenți, onești și desigur că există și procurori onești, noi deja vedem unele rezultate. Dar, în general, trebuie să încheiem curățarea sistemului și acest lucru va depinde de alegerile parlamentare”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a menționat necesitatea continuării  eforturilor de curățare a sistemului de Justiție și al procurorilor. 

„Va fi nevoie să muncim încă câțiva ani pentru a crește profesionalismul”, a spus Maia Sandu.

Nivelul de încredere al cetățenilor în sistemul de justiție  este de 51,7% (încredere moderată, mare și foarte mare). Aceasta este concluzia unui studiu privind accesul la justiție în Republica Moldova, datele căruia au fost publicate în martie 2025. Studiul mai arată că, dintre instituțiile relevante pentru sectorul justiției, cea mai mare încredere este acordată notarilor (38%), urmate de autoritățile publice locale (32,1%) și executorii judecătorești (19,1%). Dimensiunea eșantionului a fost de 3066 de respondenți. Cercetarea a fost realizată de PNUD în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, în parteneriat cu Ministerul Justiției și cu sprijinul financiar al Germaniei și Suediei