
Academicianul Stanislav Groppa a împlinit 60 de ani
Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. Academicianul Stanislav Groppa, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, deținător al Ordinului Gloria Muncii, a împlinit 60 de ani, informează MOLDPRES.
Stanislav Groppa s-a născut la 15 mai 1956, în satul Verejeni, raionul Ocnița. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF). La vîrsta de 29 de ani devine doctor în ştiinţe medicale şi prorector, la 35 - doctor habilitat şi la 39 de ani i se conferă titlul de profesor universitar. În 2007, devine membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, în 2008 este ales academician-coordonator al secţiei medicale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei și în 2012- membru titular al AȘM. Din 2014, este vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.
A efectuat stagii peste hotare, a colaborat şi continuă să colaboreze cu savanţi şi instituţii ştiinţifice din mai multe ţări ale lumii. Actualmente, este şef al Catedrei neurologie şi neurochirurgie a USMF, pe care a fondat-o în 1995. Puţin mai tîrziu, a creat laboratorul de neurobiologie şi genetică medicală pe care îl conduce şi astăzi.
Acum 20 de ani, Stanislav Groppa a înființat Centrul de Chirurgie și Neurochirurgie al Institutului de Medicină Urgentă, unde s-au tratat distinși oameni de cultură din țară și de peste hotare.
Sub conducerea sa au fost susţinute 16 teze de doctor în ştiinţe medicale, inclusiv trei de doctor habilitat. Este deţinător al mai multor brevete şi invenţii. Numai în 2010 a obţinut trei medalii: de bronz - la concursul internaţional de la Seul, de argint - la Salonul internaţional de inventică de la Geneva şi cea de aur - oferită de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România. Este preocupat de trei direcţii principale: accidentul vascular cerebral, epilepsia şi durerea. De asemenea, este membru al mai multor societăţi internaţionale, inclusiv al Consiliului naţional de boli cerebrovasculare din SUA; profesor al Academiei Europene de Epiloptologie; cofondator şi membru al Academiei Internaţionale de Neurologie ş.a.
(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)
Aproape 500 de copii refugiați din Ucraina sunt integrați în grădinițele din capitală
Operațiunea „Autobuz”: Poliția demarează controale în transportul public
Doi polițiști de frontieră și un civil au fost condamnați pentru trafic de influență
Postul vamal de tip debarcader „Molovata” și-a întrerupt temporar activitatea
Procesul amalgamării voluntare a patru localități din raionul Leova, la un nivel avansat
Lista dispozitivelor medicale compensate va fi extinsă în 2025
O minoră a ajuns la reanimare după ce ar fi căzut de la înălțime
ANSA anunţă un nou focar de pestă porcină în raionul Anenii Noi
Pe 18 martie, vremea se menţine rece, cu vânt puternic
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities