ro
Societate
11 Iulie, 2025 / 01:59
/ Acum 8 ore

Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”

Parlamentul a ratificat, joi, 10 iulie, Contractul de finanțare pentru implementarea Proiectului „Spitale Regionale din Republica Moldova”, ce prevede construcția unui spital modern la Cahul, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost prezentat în plen de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a menționat că noua instituție va deservi circa 300 000 de locuitori din sudul țării, inclusiv din raioanele Cahul, Comrat, Leova, Ceadîr-Lunga, Taraclia, Cantemir și Vulcănești, oferind acces la servicii medicale avansate și de înaltă calitate.

Conform sursei citate, construcția spitalului va avea loc pe amplasamentul actualului Spital Raional Cahul, ocupând o suprafață de peste 50 000 de metri pătrați. Viitoarea instituție medicală va include un bloc operator modern, cu opt săli de operație, secții de radiologie intervențională, cateterism cardiac și proceduri avansate de endoscopie. Unitatea de primiri urgențe va fi de nivel terțiar și va fi dotată cu o sală hibrid pentru intervenții chirurgicale complexe.

„Spitalul va asigura o gamă completă de servicii, printre care cardiologie, chirurgie cardiacă, neurologie, neurochirurgie și intervenții minim invazive. Totodată, va fi creat un centru oncologic regional, care va facilita accesul la tratamente moderne pentru pacienții oncologici din întreaga zonă de sud. Lucrările de construcție urmează să înceapă în trimestrul IV al anului 2026, iar finalizarea proiectului este planificată până în luna iulie 2030”, a spus Nemerenco.

Ea a menționat că construcția unui spital este, fără îndoială, unul dintre cele mai complexe și dificile proiecte pe care le poate iniția un stat.

„Vreau să vă ofer un exemplu relevant: România, stat membru al Uniunii Europene, a început construcția a trei spitale regionale în urmă cu 15 ani. Abia acum, în 2025, a început efectiv lucrările pentru spitalele din Iași, Craiova și Cluj. Noi, în Republica Moldova, am început acest proces în 2020. Proiectele sunt elaborate cu sprijinul expertizei internaționale și este important să înțelegem că, în țara noastră, nu s-a mai construit niciun spital public de la zero de la mijlocul anilor 1980. Din această cauză, ne confruntăm cu o lipsă acută de expertiză tehnică locală în acest domeniu. În paralel cu construcția infrastructurii, am început și procesul de pregătire a resursei umane. De trei ani, la admiterea în rezidențiat, comandăm locuri pentru specialități medicale dedicate viitoarelor spitale regionale, cum ar fi cel din Cahul. Vom pregăti, de asemenea, cadrul legal pentru detașarea specialiștilor din Chișinău, dar și pentru atragerea medicilor din diaspora. Aceștia vor putea reveni temporar, pentru a contribui la formarea tinerilor medici. Este vital ca acești tineri specialiști care finalizează studiile să fie ghidați de colegi cu mai multă experiență. Acesta este un proces complex, ce necesită o planificare strategică pe termen lung. De asemenea, este bine cunoscut că, în orice țară, în primii doi ani după inaugurarea unui spital nou, provocările cele mai mari sunt legate de resursa umană. Mă refer în special la specialitățile rare: neurochirurgie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie endovasculară – specialiști care, în prezent, există doar în Chișinău”, a adăugat șefa de la Sănătate.

Ministra a specificat că, până în prezent, investițiile în sistemul de sănătate au atins 3,8 miliarde de lei.

„Întâlnim uneori critici legate de presupusa neutilizare a echipamentelor moderne. Vreau să îi invit pe toți scepticii să viziteze spitalele. Nu avem niciun echipament sofisticat care să nu fie utilizat. Mai mult, aceste investiții au transformat radical comportamentul colectivelor medicale, în special în raioane. Au schimbat atitudinea față de pacienți, au ridicat imaginea spitalelor și au crescut motivația personalului. Este un proces în desfășurare și înțeleg că unele bariere mai există. Accesibilitatea către anumite echipamente poate fi îmbunătățită, dar ne aflăm pe drumul cel bun. Dovadă stau mesajele venite din teritoriu. Dacă în trecut primeam preponderent petiții, acum primim tot mai multe mesaje de mulțumire.”

Nemerenco a reiterat că acest proiect face parte dintr-o inițiativă mai amplă de modernizare a sistemului de sănătate, care include și construcția Spitalului Regional Bălți, cu un buget de 108 milioane de euro. Noile spitale regionale vor contribui semnificativ la îmbunătățirea calității serviciilor medicale și la reducerea inegalităților în accesul la îngrijire.