
Comisia Europeană va susține 10 state UE, Moldova și Ucraina în cooperarea transfrontalieră
Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a aprobat ieri patru noi programe Interreg, la care participă zece state membre ale Uniunii Europene, Ucraina și Republica Moldova, în valoare de 533 de milioane de euro din fondurile UE pentru perioada 2021-2027, transmite MOLDPRES.
Obiectivul Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova vizează consolidarea cooperării transfrontaliere, impulsionarea tranziției ecologice și sprijinirea asistenței medicale și a educației. „Aceste programe vor beneficia de o finanțare consolidată, având în vedere decizia Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia și Belarus în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și de a transfera 26,2 milioane de euro, alocați inițial acestor două țări, pentru a îmbunătăți cooperarea cu Ucraina și Moldova, iar 215 milioane de euro - pentru cooperarea transnațională în regiunea Dunării în domeniul inovării și al energiilor regenerabile”, indică Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR).
Potrivit sursei citate, investițiile sunt destinate pentru sporirea utilizării energiilor regenerabile, îmbunătățirea gestionării apei și conservarea biodiversității prin coridoare ecologice. De asemenea, se va investi în acțiuni comune pentru a gestiona riscurile legate de schimbările climatice. „Alte 77 de milioane de euro sunt oferite pentru cooperare transfrontalieră între România și Republica Moldova pentru o mai bună educație, asistență medicală și conservarea naturii”, conform MIDR.
Programul Interreg NEXT România-Moldova va investi în prevenirea riscurilor de dezastre naturale și în creșterea rezilienței. De asemenea, programul va ajuta la conservarea biodiversității, contribuind în același timp la dezvoltarea economică a comunităților locale. Programul va investi în educație și formare, dar și în dotarea cu instituțiilor medicale cu noi echipamente de înaltă calitate. Totodată, programul va investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.
Interreg este unul dintre instrumentele-cheie ale UE care sprijină cooperarea transfrontalieră. Acesta abordează provocări și găsește soluții comune în domenii, precum transportul și energia durabilă, sănătatea, mediul, cercetarea, educația. Pentru perioada 2021-2027, Interreg dispune de un buget total de aproape 10,1 miliarde de euro care acoperă 86 de programe și patru direcții de acțiune: transfrontalieră, transnațională, interregională și integrarea regiunilor ultraperiferice. Din bugetul total, aproape 665 de milioane de euro vor fi acordați pentru șase programe Interreg, pentru a sprijini activitățile de cooperare transfrontalieră și transnațională între statele membre UE, Ucraina și Republica Moldova.
Foto simbol
Republica Moldova consolidează domeniul siguranței alimentare prin parteneriatul strategic cu Germania
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova