IGSU atenționează despre riscul intoxicațiilor cu dioxid de carbon în timpul fermentării vinului
Salvatorii și pompierii desfășoară activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului. Aceștia merg pe la casele oamenilor pentru a informa despre regulile și măsurile de precauție în timpul procesului, informează MOLDPRES.
Astfel, salvatorii explică cetățenilor pericolele generate de acumularea dioxidului de carbon, jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Gazul este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.
Solicitat de agenție, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Puşcaşu, a menționat că specialiștii îndeamnă oamenii să nu intre în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat.
„Primele 3–5 zile sunt cele mai periculoase, deoarece se eliberează cele mai mari cantități de CO₂. În lipsa unei ventilații corespunzătoare, gazul poate atinge concentrații fatale. Pentru a preveni astfel de tragedii, salvatorii recomandă să evitați păstrarea produsului aflat în fermentare în spații închise și neaerisite. Asigurați o ventilație permanentă în încăperile unde are loc fermentarea vinului. Așteptați cel puțin o oră după aerisire înainte de a intra. Puteți intra dimineața, când aerul e mai rece și gazele mai puțin concentrate. Nu închideți ermetic recipientele în care se află vinul în proces de fermentare. Supravegheați permanent procesul și evitați să rămâneți singuri în aceste spații. Nu lăsați minorii fără supraveghere și nu le permiteți accesul în încăperile unde se fermentează vinul”, a spus Liliana Pușcașu.
De asemenea, înainte de a intra în beci sau subsol, testați concentrația de oxigen folosind o metodă simplă: aprindeți o lumânare la intrare. Dacă flacăra se stinge, nu intrați, deoarece nivelul de oxigen este insuficient.
„Dacă este nevoie să lucrați în beciuri cu recipiente cu fermentație activă, folosiți mască cu filtru de aer (de tip industrial), purtați un ham de siguranță dacă intrați în spații joase și țineți pe cineva de pază la intrare, în caz de urgență”, a afirmat Liliana Pușcașu.
Activitățile de informare și prevenire a intoxicațiilor sunt desfășurate în toată țara pe parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor. În cadrul acestora, pompierii efectuează demonstrații practice privind verificarea siguranței mediului din beciuri și distribuie materiale informative cu recomandările prescrise. Acțiunile au scopul de a preveni cazurile de intoxicații cu dioxid de carbon.
Conform IGSU, în anul 2024, în raionul Călărași, satul Sadova, două persoane - soț și soție au decedat după ce s-au intoxicat cu gaze emanate în urma fermentării vinului.
VIDEO // „Cumpăr BUN de-acasă” - wrap cu gust de Moldova: Radu Marian îl provoacă pe Igor Grosu, dar și pe Renato Usatîi să cumpere produse locale și să gătească
R. Moldova accelerează lupta împotriva corupţiei și reforma justiţiei: declarațiile premierului Alexandru Munteanu
FOTO // Tineri din Dondușeni, Comrat, Cahul și Ștefan Vodă au învățat să gestioneze conflictele prin dialog și mediere
CEC a decis data desfășurării alegerilor la Taraclia și Orhei și inițierea procedurii pentru un referendum în comuna Sadîc
FOTO // R. Moldova preia bune practici din România pentru gestionarea durabilă a râului Nistru și prevenirea dezastrelor naturale
Localitățile din Moldova pot accesa sprijin din partea UE şi PNUD pentru dezvoltarea proiectelor de investiții
Agenda evenimentelor, marți, 23 decembrie
TOP 5 realizări în Educație: Alimentație gratuită în școli și număr record de tineri specialiști angajați în învățământ
Lecții de curaj și siguranță pentru copii, oferite de angajații IGSU
Peste 165 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate în noiembrie
Studiu privind integritatea academică în universități: Ce cred tinerii despre plagiat și utilizarea inteligenței artificiale
Șeful și adjunctul Inspectoratului de Poliție Centru, demiși după incidentul cu focuri de armă în sediul instituției
Procurorii anticorupție, Vitalie Ivanov și Victor Cazacu, audiați în cadrul evaluării integrității
Investiții de 25 de milioane de lei pentru modernizarea grupurilor sanitare în școli. MEC anunță perioada de depunere a dosarelor
Moldova și Israel își consolidează cooperarea juridică: Parlamentul urmează să ratifice un nou acord
Comisia Europeană anunță norme mai stricte privind siguranța jucăriilor
Meșteșugurile și tradițiile din satele Republicii Moldova, prezentate în documentarul „Floarea Vieții”
Fără vize în spațiul Schengen: Facilitatea rămâne în vigoare pentru cetățenii Republicii Moldova, confirmă Comisia Europeană
Mai multă siguranță pe drumurile publice: Guvernul introduce inspecții periodice pentru identificarea sectoarelor cu risc sporit
Mesajul Președintei Maia Sandu la Gala Olimpicilor
Președinta Maia Sandu, la Gala Olimpicilor 2025: „Celebrăm excelența – elevi care, prin pasiune și multă muncă, au dus drapelul și bunul renume al Republicii Moldova pe cele mai înalte podiumuri”
Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, despre incidentul din 19 decembrie: „Au fot trei împușcături, să permitem anchetei să clarifice circumstanțele”
Gala Olimpicilor 2025 // Cei mai buni elevi și profesori ai acestora au fost premiați la Chișinău. Maia Sandu: „Sărbătorim excelența și perseverența”
Totalizările AȘM pentru 2025: cooperare internațională și susținerea tinerilor cercetători
Dumitru Obadă, reales președinte al Consiliului Superior al Procurorilor
Ministrul Finanțelor: „Un eventual acord cu FMI va confirma responsabilitatea noastră pentru reforme”
GALERIE FOTO // Gala olimpicilor 2025: Cei mai buni elevi și profesori, premiați pentru performanță
Premierul Alexandru Munteanu, în discuții cu Ambasadorii Republicii Moldova
Trafic sistat în PMAN în contextul desfășurării manifestărilor cultural-artistice dedicate ajunului Crăciunului pe stil nou
Aeroportul Internațional din Chișinău, pregătit pentru zboruri intercontinentale: trafic în creștere și securitate consolidată