IGSU atenționează despre riscul intoxicațiilor cu dioxid de carbon în timpul fermentării vinului
Salvatorii și pompierii desfășoară activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului. Aceștia merg pe la casele oamenilor pentru a informa despre regulile și măsurile de precauție în timpul procesului, informează MOLDPRES.
Astfel, salvatorii explică cetățenilor pericolele generate de acumularea dioxidului de carbon, jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Gazul este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.
Solicitat de agenție, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Puşcaşu, a menționat că specialiștii îndeamnă oamenii să nu intre în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat.
„Primele 3–5 zile sunt cele mai periculoase, deoarece se eliberează cele mai mari cantități de CO₂. În lipsa unei ventilații corespunzătoare, gazul poate atinge concentrații fatale. Pentru a preveni astfel de tragedii, salvatorii recomandă să evitați păstrarea produsului aflat în fermentare în spații închise și neaerisite. Asigurați o ventilație permanentă în încăperile unde are loc fermentarea vinului. Așteptați cel puțin o oră după aerisire înainte de a intra. Puteți intra dimineața, când aerul e mai rece și gazele mai puțin concentrate. Nu închideți ermetic recipientele în care se află vinul în proces de fermentare. Supravegheați permanent procesul și evitați să rămâneți singuri în aceste spații. Nu lăsați minorii fără supraveghere și nu le permiteți accesul în încăperile unde se fermentează vinul”, a spus Liliana Pușcașu.
De asemenea, înainte de a intra în beci sau subsol, testați concentrația de oxigen folosind o metodă simplă: aprindeți o lumânare la intrare. Dacă flacăra se stinge, nu intrați, deoarece nivelul de oxigen este insuficient.
„Dacă este nevoie să lucrați în beciuri cu recipiente cu fermentație activă, folosiți mască cu filtru de aer (de tip industrial), purtați un ham de siguranță dacă intrați în spații joase și țineți pe cineva de pază la intrare, în caz de urgență”, a afirmat Liliana Pușcașu.
Activitățile de informare și prevenire a intoxicațiilor sunt desfășurate în toată țara pe parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor. În cadrul acestora, pompierii efectuează demonstrații practice privind verificarea siguranței mediului din beciuri și distribuie materiale informative cu recomandările prescrise. Acțiunile au scopul de a preveni cazurile de intoxicații cu dioxid de carbon.
Conform IGSU, în anul 2024, în raionul Călărași, satul Sadova, două persoane - soț și soție au decedat după ce s-au intoxicat cu gaze emanate în urma fermentării vinului.
Emil Ceban: „Procesul de eliberare a diplomelor la USMF „Nicolae Testemițanu” este riguros reglementat, iar semnătura rectorului este o etapă obligatorie pentru toate actele de studii”
Trei șoferi au fost condamnați pentru conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate
Peste 62 000 de familii au depus cereri pentru compensații la energie în ultimele 24 de ore
Vicepreședinta unei organizații teritoriale a Partidului „Șor”, trimisă în judecată pentru complicitate la finanțarea ilegală a formațiunii
VIDEO // Grup infracțional destructurat în Penitenciarul din Brănești: patru deținuți, bănuiți de creare și conducere a unei organizații criminale
Traficul rutier va fi restricționat pe mai mai multe străzi din capitală
USMF „Nicolae Testemițanu” s-a autosesizat și va iniția o anchetă internă în cazul medicilor din România
VIDEO // Gesturi care schimbă destine: peste 1000 de copii vor primi ajutor datorită unei cine caritabile
Agenda evenimentelor, vineri, 7 noiembrie
METEO // Cer predominant noros și ploi slabe la început de săptămână
Agenda evenimentelor, sâmbătă, 8 noiembrie
VIDEO // Asasinatul de pe trotinetă: organizatorul crimei, extrădat autorităților turce
Procurori anticorupție, audiați în cadrul procesului de vetting
Planificarea urbană și cea regională, unite prin dialog: eveniment comun ADR Centru – UTM, în ajunul Zilei Mondiale a Urbanismului
Biroul Parlamentului European în Republica Moldova își lansează oficial activitatea
Președinta Maia Sandu, după întrevederea cu Roberta Metsola: „Vom lucra în continuare cu ambiție și seriozitate — și avem încredere că ritmul va rămâne unul hotărât de ambele părți”
Încep înscrierile pentru Eurovision Moldova 2026. TRM dă start Selecției Naționale
VIDEO // Vicepremierul Eugen Osmochescu, în discuții cu membrii Asociației Businessului European din Moldova. Prioritățile pentru susținerea mediului de afaceri, pe agendă
DOC // Maia Sandu a constituit noul Consiliu Național de Securitate
GALERIE FOTO // Dublă lansare la Muzeul de Etnografie: „Casa mare. Îngrijiri Paliative”
Ambasada Azerbaidjanului la Chișinău a marcat Ziua Victoriei și Ziua Drapelului de Stat
MEC va veni cu soluții privind problema supraaglomerării în școlile din capitală
Trei judecători, propuși CSM spre promovare
AIS MOLDPRES își extinde cooperarea internațională: discuții cu Ambasadorul Greciei privind colaborarea media în Balcani și Europa de Sud-Est
FOTO // Lucrările de reparație pe drumul regional G58 în raionul Râșcani au fost finalizate