ro
Societate
25 Mai, 2025 / 16:02
/ Acum 3 ore

În 150 de grădinițe din Republica Moldova au fost create Centre de resurse, cu sprijinul MEC și UNICEF

În 150 de grădinițe din Republica Moldova au fost înființate Centre de resurse, pentru a promova învățarea prin joc, dezvoltarea socio-emoțională și incluziunea copiilor refugiați sau a celor din medii social-vulnerabile. Inițiativa a fost lansată de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF, transmite MOLDPRES.

În plus, UNICEF, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Asociația OvidiuRo și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, au lansat  programul național de lectură interactivă „Citește-mi 100 de povești”. În cadrul acestuia, grădinițele au amenajat „insule de lectură” – spații pentru citit și ascultat povești, atât în interior, cât și în aer liber, iar UNICEF a oferit 22 de titluri de carte pentru 1 200 de grădinițe din țară.

Programele de învățare prin joc, învățarea socio-emoțională și lectura interactivă, implementate în cele 150 de Centre de resurse din întreaga țară, au fost abordate în cadrul unui eveniment organizat în contextul Săptămânii Educației, desfășurată în perioada 22 – 25 mai curent.

Evenimentul „Educația timpurie – fundamentul unui viitor de succes” a reunit peste 200 de manageri de grădinițe, educatori, părinți și îngrijitori, care au discutat despre ce contează cu adevărat în primii ani din viața unui copil.

Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, a subliniat că „atunci când răspundem nevoilor fiecărui copil, nu sprijinim doar copilul, ci schimbăm traiectoria de dezvoltare a familiilor, comunităților și generațiilor întregi”.

„De la izbucnirea războiului din Ucraina, UNICEF a adoptat o abordare strategică în educația timpurie, oferind un răspuns imediat crizei refugiaților, prin înființarea spațiilor de învățare și joc. În colaborare cu Guvernul Republicii Moldova și parteneri non-guvernamentali, au fost create și instituționalizate 150 de Centre de Resurse – spații incluzive, centrate pe copil”, a afirmat Maha Damaj.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a mulțumit UNICEF pentru proiectele care sunt implementate în grădinițele din țară, precum înființarea centrelor de resurse, asigurarea cu cărți pentru copii în cadrul programului național „Citește-mi 100 de povești”.

„Este vorba nu doar de dotare cu echipamente, ci de accesul la educație de calitate a copiilor pe care îi vrem parte a societății noastre educaționale”, a spus ministrul.

Dan Perciun a afirmat că în următorii ani, oportunitățile și resursele disponibile pentru sistemul educațional din țara noastră vor crește.

„Bijuteria sistemului nostru educațional sunt grădinițele și creșele noastre. Suntem o țară foarte norocoasă, care are în continuare instituții de educație timpurie în toate localitățile și asta este cea mai bună investiție a banului public pe care noi o putem face. Toate studiile arată că atunci când investești la rădăcină, șansele ca lucrurile să arate bine pe viitor sunt mult mai mari. În general în următorii ani, oportunitățile și resursele disponibile pentru sistemul educațional din țara noastră vor fi în creștere datorită parteneriatului cu Uniunea Europeană. Din acel Plan de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, circa 200 de mln sunt pentru educație și de acolo o să finanțăm modernizarea infrastructurii și a echipamentelor în următorii patru ani, inclusiv în grădinițe, școli, școli profesionale”, a spus Dan Perciun.

Ministrul Educației a vorbit și despre investițiile în cele 200 de grădinițe, făcute cu sprijinul Băncii Mondiale. Totodată, oficialul a menționat că în următorii ani, autoritățile vor pune un accent mai mare pe asigurarea accesului la creșă pentru tinerele familii, ceea ce va crește gradul de participare a femeilor în câmpul muncii.

Săptămâna Educației este organizată pentru al doilea an consecutiv în Republica Moldova. Aceasta include zeci de evenimente cu tematici de actualitate din domeniul educației, pentru cadre didactice, educatori, manageri de instituții, studenți, elevi, părinți.

Citește și: Săptămâna Educației, lansată în Republica Moldova. Maia Sandu: „Cu încredere și solidaritate, putem face din educație forța care modernizează Moldova”