
Înainte de Duminica Floriilor, ANSA vine cu recomandări la procurarea peştelui sau produselor pescăreşti
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii să respecte măsurile de precauție, atunci când aleg să procure pește sau produse pescărești. Avertizarea vine înainte de Duminica Floriilor, când creştinii care ţin Postul Paştelui au dezlegare la peşte, transmite MOLDPRES.
Peștele este alimentul indicat cu regularitate în consum. Produsul oferă o cantitate de substanțe nutritive pe care nici un alt aliment nu-l poate oferi. Dar, pentru a primi o plusvaloare pentru sănătate, este importantă calitatea peștelui. Dacă nu sunt depozitate în condiții riguroase, produsele pescărești, fiind alimente extrem de perisabile, se alterează ușor, explică ANSA.
„Înainte de a-l cumpăra, peștele viu se examinează minuțios după următorii parametri: tegumentul: trebuie să fie de culoare vie, iar pigmentul irizat; ochii: să fie ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă; branhiile: să aibă culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități; solzii: important să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus; musculatura: elastică cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase”, atenţionează Agenţia.
Pentru peștele refrigerat eviscerat se va acorda atenție la peritoneu, care trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne. „Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Solzii fără luciu și care se desprind ușor de piele, musculatura desprinsă ușor de oase, moale și de o culoare cenușie murdară, la fel, indică că peștele nu este proaspăt și poate duce la toxiinfecții alimentare”, subliniază ANSA.
De asemenea, condițiile admisibile de comercializare a peștelui prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) sunt la fel ca pentru peștele refrigerat/congelat, iar păstrarea se face în încăperi uscate și ventilate.
„Procurați cu precauție produsele alimentare, mai ales cele ușor perisabile (ouăle, carnea şi peștele), numai din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice și sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar veterinar. La fel, operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale”, atenţionează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică de 50% din minimul de existență
Mai mulți arbori au fost doborâți în capitală în urma ploii și vântului puternic
În Republica Moldova este marcată, în premieră, Ziua Națională a Albinei
22 de cetățeni au solicitat ambulanța săptămâna trecută după ce s-au intoxicat cu medicamente
Două camioane cu date de identificare falsificate au fost oprite la intrarea în Republica Moldova
Femeile din R. Moldova, ajutate de partenerii de dezvoltare să facă faţă schimbărilor climatice
Vicepremierul Mihai Popşoi s-a întâlnit la Riga cu moldoveni stabiliţi în Letonia
Pe 1 iunie, pentru copii va fi lansat „Trenul Copilăriei”, o călătorie specială dedicată celor mai mici pasageri
FOTO Cu ajutorul UE, în oraşul Căuşeni a fost deschisă o spălătorie socială
În patru localități din țară va avea loc turul II al alegerilor locale noi
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la o universitate din Letonia
Marcel Dumbravan și Octavian Iachimovschi au fost admiși la cea de-a doua etapă a concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție
Peste 4000 de moldoveni din diaspora au celebrat cultura națională în cadrul turneului „Moldova – Familia Noastră”
Suspectul în cazul omorului de la Ciocana, reținut de polițiști. Șeful IGP a oferit detalii despre comiterea crimei
UE a adoptat al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Acord esențial pentru securitatea cibernetică a R. Moldova, semnat la Bruxelles
Republica Moldova și Muntenegru consolidează cooperarea în procesul de aderare la Uniunea Europeană
Cei mai iscusiți tineri bucătari se vor reuni la Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori
Crește numărul persoanelor mușcate de animale, anunță ANSP
În următoarele zile, nivelul apei în Prut va creşte pe sectorul Criva-Costeşti
Agenția Informațională „Moldpres” anunță concurs pentru angajarea în funcția vacantă de responsabil de ediție
Peste 35 mii de persoane au participat la activitățile dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor
PAS lansează o campanie de informare și dialog cu cetățenii „Împreună avem grijă de viitorul Moldovei”
VIDEO // Liderul PAS anunță consultări publice pentru viitorul program de guvernare
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere cu vicepreședinta Parlamentului leton, Zanda Kalniņa: „Contăm pe sprijinul Letoniei în promovarea intereselor R. Moldova în cadrul UE”