
Ministerul Educaţiei a aprobat Reglementările privind anul de studii 2020-2021
Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat Reglementările speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar. Documentul stabilește obligațiile organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, cadrelor de conducere și didactice din instituțiile de învățământ pentru desfăşurarea noului an şcolar, transmite MOLDPRES.
Regulamentul MECC este structurat în compartimente ce prevăd managementul organizării anului de studii 2020-2021, aspecte specifice de management educațional, modele pentru organizarea procesului educațional în anul de studii 2020-2021 în contextul epidemiologic de COVID-19.
Printre altele, documentul stabilește, de comun cu instituțiile abilitate din teritoriu, modalitatea de evaluare a gradului de pregătire a instituțiilor de învățământ pentru activitate în condițiile epidemiologice de COVID-19; organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ; asigurarea funcționalității instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță; atribuțiile conducătorului instituției de învățământ; organizarea procesului educațional la disciplinele școlare etc.
De asemenea, actul stipulează condițiile de funcționare a instituțiilor de învățământ în situaţii epidemiologice generate de infecția COVID-19, care sunt stabilite în conformitate cu deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP), Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
„În contextul epidemiologic de COVID-19, respectarea instrucțiunilor sanitaro-epidemiologice aprobate de către CNESP, CTESP, MSMPS, ANSA sunt obligatorii în selectarea oricărui model de organizare a procesului educațional”, indică regulamentul.
Ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 840/2020 „Cu privire la aprobarea Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar” poate fi văzut pe https://mecc.gov.md/sites/default/files/img20200820_13425533_2.pdf.
„Vom asigura o comunicare permanentă, deschisă şi constructivă între profesori, părinţi şi elevi, pentru informare, consultare şi decizii. Părinţii au un rol esenţial în grija noastră comună pentru sănătatea copilului şi în triajul epidemiologic zilnic ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului şi să decidă trimiterea sau nu a acestuia la şcoală”, a relevat ministrul de resort Igor Şarov.
Anterior, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus mai multe metode pentru reluarea procesului de studii în anul şcolar 2020-2021, ţinând cont de măsurile sanitar-epidemiologice, a întreprins mai multe măsuri pentru dotarea şcolilor din ţară, inclusiv a elevilor şi pedagogilor, cu echipament IT în caz de studii online şi a desfăşurat achiziţiile necesare pentru asigurarea instituţiilor de învăţământ cu dezinfectanţi, produse de igienă, utilaj bactericid ş.a.
Din cauza pandemiei, elevii, preşcolarii şi studenţii au fost în regim de carantină, începând cu data de 11 martie, studiile fiind făcute în regim online. Din acelaşi motiv, în acest an au fost anulate examenele naţionale de absolvire.
Protecția apelor subterane și reglementarea costului autorizațiilor de mediu vor fi operate după noi metodologii
Atenție, șoferi! Acces restricționat temporar în centrul Chișinăului
O rețea de falsificatori de documente europene, destructurată de oamenii legii. Două persoane au fost reținute
Tată și fiu din Ocnița vor ajunge pe banca acuzaților după ce ar fi extorcat 130.000 de euro de la un bărbat
Republica Moldova evaluată de experții europeni privind supravegherea bolilor transmisibile
ANSP: 15 cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 50%
Vreme frumoasă și maxime de până la +26 de grade Celsius, prognozate pentru ziua de joi
Alte două mii de familii și-au procurat frigidere și mașini de spălat noi prin Programul EcoVoucher
Control coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați-Giurgiulești. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților din Parlamentul României
ANSA anunță un nou focar de Pestă Porcină Africană
Reuniunea Constituenței FMI și Băncii Mondiale // Anca Dragu: „R. Moldova demonstrează că prin reforme și parteneriate strategice poate construi un viitor european”
Orașul Ungheni va găzdui Festivalul „Podul de Flori” și va marca începutul construcției primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Poliția Națională a fost dotată cu echipamente moderne
Uniunea Europeană își consolidează sprijinul pentru securitatea Republicii Moldova
Dorin Junghietu, la Londra: „Independența energetică nu este doar un obiectiv strategic, ci o necesitate vitală”
Mormântul Papei Francisc va putea fi vizitat începând de duminică, 27 aprilie
Donald Trump l-a criticat pe Vladimir Putin după atacul cu rachete asupra capitalei ucrainene Kiev
Durata programelor locale la TV, în scădere cu 13% în 2025. Peste jumătate din posturi nu respectă legea
Speakerul Igor Grosu condamnă atacurile rusești cu rachete asupra mai multor orașe ucrainene
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va acorda suport pentru consolidarea democrației parlamentare în Moldova
Șefa statului se va întâlni cu diaspora moldovenească din Roma
USM ar putea semna un acord de parteneriat cu una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa
O sală multifuncțională a fost creată la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, cu sprijinul Băncii Mondiale
Noi tarife pentru servicii de distribuție a gazelor naturale și de alimentare cu apă, aprobate de ANRE
Ministerul Culturii anunță 81 de titluri de carte selectate pentru finanțare