
Ministerul Educaţiei a aprobat Reglementările privind anul de studii 2020-2021
Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat Reglementările speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar. Documentul stabilește obligațiile organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, cadrelor de conducere și didactice din instituțiile de învățământ pentru desfăşurarea noului an şcolar, transmite MOLDPRES.
Regulamentul MECC este structurat în compartimente ce prevăd managementul organizării anului de studii 2020-2021, aspecte specifice de management educațional, modele pentru organizarea procesului educațional în anul de studii 2020-2021 în contextul epidemiologic de COVID-19.
Printre altele, documentul stabilește, de comun cu instituțiile abilitate din teritoriu, modalitatea de evaluare a gradului de pregătire a instituțiilor de învățământ pentru activitate în condițiile epidemiologice de COVID-19; organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ; asigurarea funcționalității instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță; atribuțiile conducătorului instituției de învățământ; organizarea procesului educațional la disciplinele școlare etc.
De asemenea, actul stipulează condițiile de funcționare a instituțiilor de învățământ în situaţii epidemiologice generate de infecția COVID-19, care sunt stabilite în conformitate cu deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP), Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
„În contextul epidemiologic de COVID-19, respectarea instrucțiunilor sanitaro-epidemiologice aprobate de către CNESP, CTESP, MSMPS, ANSA sunt obligatorii în selectarea oricărui model de organizare a procesului educațional”, indică regulamentul.
Ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 840/2020 „Cu privire la aprobarea Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar” poate fi văzut pe https://mecc.gov.md/sites/default/files/img20200820_13425533_2.pdf.
„Vom asigura o comunicare permanentă, deschisă şi constructivă între profesori, părinţi şi elevi, pentru informare, consultare şi decizii. Părinţii au un rol esenţial în grija noastră comună pentru sănătatea copilului şi în triajul epidemiologic zilnic ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului şi să decidă trimiterea sau nu a acestuia la şcoală”, a relevat ministrul de resort Igor Şarov.
Anterior, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus mai multe metode pentru reluarea procesului de studii în anul şcolar 2020-2021, ţinând cont de măsurile sanitar-epidemiologice, a întreprins mai multe măsuri pentru dotarea şcolilor din ţară, inclusiv a elevilor şi pedagogilor, cu echipament IT în caz de studii online şi a desfăşurat achiziţiile necesare pentru asigurarea instituţiilor de învăţământ cu dezinfectanţi, produse de igienă, utilaj bactericid ş.a.
Din cauza pandemiei, elevii, preşcolarii şi studenţii au fost în regim de carantină, începând cu data de 11 martie, studiile fiind făcute în regim online. Din acelaşi motiv, în acest an au fost anulate examenele naţionale de absolvire.
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
Forțele Aeriene și Poliția de Frontieră primesc noi competențe
Bașcana Evghenia Guțul rămâne în arest la domiciliu până la pronunțarea sentinței
Un copil de cinci ani a rămas blocat într-un automobil pe o stradă din capitală. A fost nevoie de intervenția salvatorilor
Percheziții cu mascați la Taraclia într-un dosar de abuz de serviciu
Cod Galben de pericol de incendiu. Recomandările pompierilor și salvatorilor
Germania, al doilea cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova în UE. Ce produse sunt exportate în această țară
Donald Trump amenință Canada cu tarife vamale de 35%
Circa 400 de familii au aplicat la Programul „Casa Verde”, în prima săptămână de la lansare
Cania și Pleșeni, localități din sudul țării care sunt modernizează prin proiecte de mediu finanțate de stat
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat