
Ministerul Educaţiei a aprobat Reglementările privind anul de studii 2020-2021
Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat Reglementările speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar. Documentul stabilește obligațiile organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, cadrelor de conducere și didactice din instituțiile de învățământ pentru desfăşurarea noului an şcolar, transmite MOLDPRES.
Regulamentul MECC este structurat în compartimente ce prevăd managementul organizării anului de studii 2020-2021, aspecte specifice de management educațional, modele pentru organizarea procesului educațional în anul de studii 2020-2021 în contextul epidemiologic de COVID-19.
Printre altele, documentul stabilește, de comun cu instituțiile abilitate din teritoriu, modalitatea de evaluare a gradului de pregătire a instituțiilor de învățământ pentru activitate în condițiile epidemiologice de COVID-19; organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ; asigurarea funcționalității instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță; atribuțiile conducătorului instituției de învățământ; organizarea procesului educațional la disciplinele școlare etc.
De asemenea, actul stipulează condițiile de funcționare a instituțiilor de învățământ în situaţii epidemiologice generate de infecția COVID-19, care sunt stabilite în conformitate cu deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP), Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
„În contextul epidemiologic de COVID-19, respectarea instrucțiunilor sanitaro-epidemiologice aprobate de către CNESP, CTESP, MSMPS, ANSA sunt obligatorii în selectarea oricărui model de organizare a procesului educațional”, indică regulamentul.
Ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 840/2020 „Cu privire la aprobarea Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar” poate fi văzut pe https://mecc.gov.md/sites/default/files/img20200820_13425533_2.pdf.
„Vom asigura o comunicare permanentă, deschisă şi constructivă între profesori, părinţi şi elevi, pentru informare, consultare şi decizii. Părinţii au un rol esenţial în grija noastră comună pentru sănătatea copilului şi în triajul epidemiologic zilnic ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului şi să decidă trimiterea sau nu a acestuia la şcoală”, a relevat ministrul de resort Igor Şarov.
Anterior, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus mai multe metode pentru reluarea procesului de studii în anul şcolar 2020-2021, ţinând cont de măsurile sanitar-epidemiologice, a întreprins mai multe măsuri pentru dotarea şcolilor din ţară, inclusiv a elevilor şi pedagogilor, cu echipament IT în caz de studii online şi a desfăşurat achiziţiile necesare pentru asigurarea instituţiilor de învăţământ cu dezinfectanţi, produse de igienă, utilaj bactericid ş.a.
Din cauza pandemiei, elevii, preşcolarii şi studenţii au fost în regim de carantină, începând cu data de 11 martie, studiile fiind făcute în regim online. Din acelaşi motiv, în acest an au fost anulate examenele naţionale de absolvire.
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
Forțele Aeriene și Poliția de Frontieră primesc noi competențe
Bașcana Evghenia Guțul rămâne în arest la domiciliu până la pronunțarea sentinței
Noi reguli de organizare a evenimentelor publice, votate în prima lectură
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate