
Primul Centru unificat de prestare servicii publice a fost inaugurat la Lozova, Strășeni
Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Primul Centru unificat de prestare servicii publice (CUPS) a fost inaugurat astăzi în satul Lozova, raionul Străşeni. Acesta face parte dintr-un proiect-pilot care va oferi o gamă largă de servicii publice electronice, accesibile acum cetățenilor moldoveni din diasporă și oamenilor de la sate, pentru care distanța este un impediment în solicitarea unui serviciu public, transmite MOLDPRES.
“Inaugurarea acestui centru unificat este o premieră pentru ţara noastră, care înseamnă că nu lăsăm pe nimeni în urma procesului de digitalizare. Or, chiar şi oamenii care nu dispun de un calculator sau telefon vor putea beneficia de toate serviciile publice în formă electronică, fiind ghidaţi de un specialist în cadrul primăriei localităţii. Unul dintre obiectivele Guvernului este să optimizăm toate serviciile publice, să le facem cât mai accesibile, inclusiv ca preţ. Toate aceste planuri sunt pe agenda guvernării, iar acest centru este un prim pas în implementarea unui program de proporţii”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa la ceremonia de inaugurare a CUPS de la Lozova.
La rândul său, vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Ţurcanu, a menţionat că Centrele unificate de prestare servicii publice constituie o etapă importantă în procesul de modernizare şi dezvoltare a ţării. “Acest centru va simplifica o serie de servicii publice, iar cetăţenii vor fi conectaţi cu autorităţile statului atunci când vor avea nevoie. Am ales pentru primul CUPS satul Lozova pentru că am găsit aici deschiderea autorităţilor locale pentru reforme. Aduc felicitări lozovenilor pentru că doresc schimbări, că doresc să se dezvolte, iar asta înseamnă că lansăm o premieră care ne va permite să învăţăm unii de la alţii”, a subliniat oficialul.
Prin deschiderea CUPS, în cadrul proiectului-pilot și, ulterior, prin extinderea acestora la nivel național, se urmărește simplificarea procesului de obținere a serviciilor publice de calitate de către cetățenii din mediul rural și din diasporă, diversificarea canalelor de prestare a serviciilor publice, îmbunătățirea experienței beneficiarilor de servicii, dezvoltarea instrumentelor de interacțiune și cooperare între prestatorii de servicii publice, apropierea Guvernului de oameni și sporirea încrederii cetățenilor în modernizarea serviciilor publice.
Proiectul va fi implementat pe etape. La prima etapă, pe parcursul anului 2022, în țară și peste hotare, în total, vor fi inaugurate 26 de centre. Ulterior, în anul 2023, încă 60 de localități din țară vor beneficia de proiectul CUPS. Specialiștii CUPS, care au fost selectați și instruiți pentru pilotare, vor activa în 17 primării din localități rurale și în nouă misiuni diplomatice și oficii consulare ale Republicii Moldova peste hotare.
Specialistul CUPS, în persoana unui angajat al primăriei locale, va avea misiunea de a informa populația și de a ajuta cetățenii de la sate să acceseze serviciile de care au nevoie în format electronic (serviciile cadastrale, de stare civilă, acte permisive, alocații, indemnizații, autorizații pentru construcție etc.), va oferi suport informațional și practic cum să depună solicitări pentru servicii (cereri), să completeze formulare de înregistrare online și vor ajuta, totodată, la recepționarea rezultatului prestării.
Conform aceluiași principiu, cetățenii moldoveni aflați peste hotare se vor putea adresa la cel mai apropiat consulat al Republicii Moldova, pentru a obține o gamă largă de servicii de la autoritățile statului R. Moldova, fiind ajutați de angajații Oficiului Consular de la formularea cererii, până la obținerea rezultatului.
Demararea procesului de pilotare va include, la primă etapă, o serie de servicii publice prestate de către Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale, cu posibilitatea includerii ulterioare și a serviciilor publice prestate de alte autorități guvernamentale.
Proiectul CUPS a fost elaborat de Cancelaria de Stat cu suportul Agenției de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, cu susţinerea Grupului Banca Mondială în Moldova. Programul se înscrie în contextul implementării agendei de digitalizare, ținând cont de prioritățile strategice prevăzute în Programul de activitate și Planul de acțiuni ale Guvernului.
Peste 11 mii de persoane, angajate cu sprijinul ANOFM. Ministrul Alexei Buzu: „Ne dorim ca fiecare cetățean să aibă șansa de a munci acasă”
FOTO// Rețeaua de iluminat public din Cahul va fi modernizată până la finele acestui an
Canicula pune în pericol sănătatea animalelor: ANSA cere fermierilor măsuri urgente de protecție
În capitală începe admiterea în învățământul liceal
Suplimentele actelor de studii profesional tehnice vor fi generate digital
Un medic din nordul țării, trimis pe banca acuzaților pentru luare de mită de la pacienți
Alertă în municipiul Chișinău: Cinci cazuri confirmate de rujeolă și un caz suspect de meningită
Republica Moldova se confruntă cu un val intens de căldură: autoritățile fac apel la responsabilitate
Cod portocaliu de caniculă: autorităţile anunţă restricții temporare pentru camioanele de mare tonaj pe drumurile naționale
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova