ro
Societate
22 Mai, 2025 / 15:24
/ Acum 4 ore

Republica Moldova marchează Ziua internațională a diversității biologice

Ziua internațională a diversității biologice este marcată în fiecare an la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, transmite MOLDPRES.

Această zi celebrează adoptarea, la 22 mai 1992, cu prilejul Conferinței de la Nairobi, a textului Convenției privind Diversitatea Biologică, și oferă o oportunitate unică de a promova un sprijin larg pentru această Convenție, protocoalele acesteia și cadrele de acțiune aferente.

Tema din 2025 a Zilei internaționale a diversității biologice este „Harmony with nature and sustainable development” - Armonie cu natura și dezvoltare durabilă. Campania din 2025 pentru Ziua internațională a diversității biologice își propune să atragă atenția lumii asupra legăturilor dintre Agenda 2030 și Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă și Obiectivele și țintele Cadrului global pentru biodiversitate Kunming-Montreal, ca două agende universale care trebuie urmărite în tandem în spiritul 'Pactului pentru viitor, adoptat recent.

Biodiversitatea în Republica Moldova este considerată bogată, cu diverse ecosisteme, inclusiv păduri, stepe și zone agricole. Pădurile sunt considerate cele mai bogate ecosisteme, adăpostind aproximativ 47% din speciile de vertebrate terestre din Moldova. Republica Moldova se întinde pe trei eco-regiuni: păduri mixte central-europene, stepa pontică și silvostepa est-europeană, cu o mare parte a teritoriului ocupată de terenuri agricole.

„Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tuturor oamenilor. Depindem de ea pentru hrană, medicamente, energie, aer și apă curate, protecție împotriva dezastrelor naturale, precum și pentru recreere și inspirație culturală”, arată site-ul Convenției privind Diversitatea Biologică.

Eforturile pentru o biodiversitate durabilă sunt reprezentate și prin marcarea, în perioada 2021-2030, a Deceniului ONU pentru Știința Oceanului pentru Dezvoltare Durabilă și a Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor.

Cor. Lilia Grubîi; Foto Mihai Vengher