
16 iunie 632 - Yazdegerd al III-lea urcă la vârsta de opt ani pe tronul Imperiului Persan. A fost ultimul shah din dinastia sassanida și a domnit până la moartea sa, în anul 651.
16 iunie 1216 - A murit Papa Inocenţiu al III-lea. Pontificatul lui reprezintă culmea puterii papale. Nici un alt papă, până la el și după el, nu a reușit să cârmuiască întregul Apus, iar regii să i se subordoneze.
16 iunie 1313 - S-a născut poetul și umanistul italian Giovanni Boccaccio. Povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul”, 1470) nu numai au influențat literatura italiană, dar au creat modelul genului literar al nuvelei și au influențat creația multor scriitori europeni.
16 iunie 1567 - Mary, Regina Scoţiei, este închisă în castelul Lochleven.
16 iunie 1599 - Mihai Viteazul încheie, la Târgovişte, un tratat cu trimişii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câştiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru ostilităţile cu Poarta Otomană.
16 iunie 1671 - Răsculatul cazac Stepan Razin este executat la Moscova.
16 iunie 1723 - S-a născut Adam Smith, economist și filosof scoțian, unul dintre pionierii filosofiei sociale și ai economiei politice.
16 iunie 1835 - A fost inaugurată, la Iași, sub domnia lui Mihail Sturdza și prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii, “Academia Mihăileană”, prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835–1847).
16 iunie 1873 - S-a stins din viață Andrei Șaguna, unul dintre conducătorii luptei de eliberare națională a românilor din Transilvania și primul președinte al Astrei, mitropolit al Transilvaniei.
16 iunie 1890 - S-a născut în Anglia, Stan Laurel, pe numele real Arthur Stanley Jefferson, celebru actor comic, jumătatea cuplului „Stan si Bran”.
16 iunie 1897 - Este semnat tratatul prin care Republica Hawaii este anexat de Statele Unite ale Americii.
16 iunie 1897 - S-a născut Georg Wittig, chimist german, laureat al Premiului Nobel.
16 iunie 1903 - Henry Ford fondează la Detroit, compania „Ford Motor Company”, care va deveni unul din giganții mondiali ai construcției de automobile.
16 iunie 1913 - A fost declanșat cel de-al doilea război balcanic, între foștii aliați (Bulgaria împotriva Greciei, Serbiei și Muntenegrului), cărora li se va alătura România și Turcia (16/29).
16 iunie 1924 - Henry A. Berliner și tatăl său Émile Berliner (inventatorul gramofonului), fac o demonstrație cu un elicopter în fața reprezentanților Biroului american pentru aeronautică. Ei lucrau la inventarea unui elicopter încă din 1909.
16 iunie 1937 - S-a născut regele Simeon al II-lea al Bulgariei.
17 iunie 1940 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, Franța cere armistițiu, încheiat la 22 iunie cu Germania și, la 24 iunie, cu Italia.
16 iunie 1940 - Un guvern comunist este impus de sovietici în Lituania.
16 iunie 1943 - Charlie Chaplin se căsătorește pentru a patra oară la vârsta de 54 de ani cu Oona O’Neill de 18 ani. Cuplul se va instala în 1952 în Elveția și va crește 8 copii.
16 iunie 1955 - Papa Pius al XII-lea îl excomunică pe președintele argentinian Juan Perón.
16 iunie 1958 - În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnaţi la moarte şi executaţi organizatorii revoluţiei anticomuniste din 1956, din Ungaria (Imre Nagy, Pal Maleter, Miclos Gimes). Au fost reabilitaţi juridic în iunie 1989.
16 iunie 1961 - Balerinul rus Rudolf Nureiev, vedetă a Teatrului Kirov, fuge din URSS în Occident, la Paris.
16 iunie 1963 - Este lansată nava spațială “Vostok- 6″ având la bord pe Valentina Tereșkova, prima femeie cosmonaut din lume.
16 iunie 1976 - În Soweto, Africa de Sud, au început o serie de proteste, conduse de elevi de liceu și studenți, ca răspuns la introducerea limbii ”Afrikaans” ca mediu de instruire în școlile locale.
16 iunie 1977 - A decedat inginerul german Wernher von Braun, constructor de rachete.
16 iunie 1977 - Leonid Brejnev a devenit preşedinte al URSS.
16 iunie 1983 - Iuri Andropov devine preşedinte al URSS, succedându-l pe Leonid Brejnev.
16 iunie 1991 - Se inaugurează al doilea Pod de Flori peste Prut. De data aceasta, locuitorii din Republica Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România.
16 iunie 1993 - Parlamentul Republicii Moldova adoptă Legea cu privire la protecţia mediului înconjurător.
16 iunie 1995 - Parlamentul Republicii Moldova adoptă Codul jurisdicţiei Constituţionale.
16 iunie 1997 - A fost adoptat Tratatul de la Amsterdam (Maastricht II), prin care se dorea crearea – prin extinderea UE – a unei Europe unite.
16 iunie 2003 - Argentinianul Luis Moreno-Ocampo a depus jurământul, devenind primul Procuror al Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care se ocupă de sancţionarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în lume.
16 iunie 2017 - A murit Helmut Kohl, politician german, cancelar al Republicii Federale Germania. Este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei, şi împreună cu preşedintele francez François Mitterrand este considerat de asemenea arhitectul Tratatul de la Maastricht, care a format Uniunea Europeană.
16 iunie - Ziua internaţională a remiterilor familiale (ONU).
16 iunie - Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova