
16 iunie 632 - Yazdegerd al III-lea urcă la vârsta de opt ani pe tronul Imperiului Persan. A fost ultimul shah din dinastia sassanida și a domnit până la moartea sa, în anul 651.
16 iunie 1216 - A murit Papa Inocenţiu al III-lea. Pontificatul lui reprezintă culmea puterii papale. Nici un alt papă, până la el și după el, nu a reușit să cârmuiască întregul Apus, iar regii să i se subordoneze.
16 iunie 1313 - S-a născut poetul și umanistul italian Giovanni Boccaccio. Povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul”, 1470) nu numai au influențat literatura italiană, dar au creat modelul genului literar al nuvelei și au influențat creația multor scriitori europeni.
16 iunie 1567 - Mary, Regina Scoţiei, este închisă în castelul Lochleven.
16 iunie 1599 - Mihai Viteazul încheie, la Târgovişte, un tratat cu trimişii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câştiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru ostilităţile cu Poarta Otomană.
16 iunie 1671 - Răsculatul cazac Stepan Razin este executat la Moscova.
16 iunie 1723 - S-a născut Adam Smith, economist și filosof scoțian, unul dintre pionierii filosofiei sociale și ai economiei politice.
16 iunie 1835 - A fost inaugurată, la Iași, sub domnia lui Mihail Sturdza și prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii, “Academia Mihăileană”, prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835–1847).
16 iunie 1873 - S-a stins din viață Andrei Șaguna, unul dintre conducătorii luptei de eliberare națională a românilor din Transilvania și primul președinte al Astrei, mitropolit al Transilvaniei.
16 iunie 1890 - S-a născut în Anglia, Stan Laurel, pe numele real Arthur Stanley Jefferson, celebru actor comic, jumătatea cuplului „Stan si Bran”.
16 iunie 1897 - Este semnat tratatul prin care Republica Hawaii este anexat de Statele Unite ale Americii.
16 iunie 1897 - S-a născut Georg Wittig, chimist german, laureat al Premiului Nobel.
16 iunie 1903 - Henry Ford fondează la Detroit, compania „Ford Motor Company”, care va deveni unul din giganții mondiali ai construcției de automobile.
16 iunie 1913 - A fost declanșat cel de-al doilea război balcanic, între foștii aliați (Bulgaria împotriva Greciei, Serbiei și Muntenegrului), cărora li se va alătura România și Turcia (16/29).
16 iunie 1924 - Henry A. Berliner și tatăl său Émile Berliner (inventatorul gramofonului), fac o demonstrație cu un elicopter în fața reprezentanților Biroului american pentru aeronautică. Ei lucrau la inventarea unui elicopter încă din 1909.
16 iunie 1937 - S-a născut regele Simeon al II-lea al Bulgariei.
17 iunie 1940 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, Franța cere armistițiu, încheiat la 22 iunie cu Germania și, la 24 iunie, cu Italia.
16 iunie 1940 - Un guvern comunist este impus de sovietici în Lituania.
16 iunie 1943 - Charlie Chaplin se căsătorește pentru a patra oară la vârsta de 54 de ani cu Oona O’Neill de 18 ani. Cuplul se va instala în 1952 în Elveția și va crește 8 copii.
16 iunie 1955 - Papa Pius al XII-lea îl excomunică pe președintele argentinian Juan Perón.
16 iunie 1958 - În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnaţi la moarte şi executaţi organizatorii revoluţiei anticomuniste din 1956, din Ungaria (Imre Nagy, Pal Maleter, Miclos Gimes). Au fost reabilitaţi juridic în iunie 1989.
16 iunie 1961 - Balerinul rus Rudolf Nureiev, vedetă a Teatrului Kirov, fuge din URSS în Occident, la Paris.
16 iunie 1963 - Este lansată nava spațială “Vostok- 6″ având la bord pe Valentina Tereșkova, prima femeie cosmonaut din lume.
16 iunie 1976 - În Soweto, Africa de Sud, au început o serie de proteste, conduse de elevi de liceu și studenți, ca răspuns la introducerea limbii ”Afrikaans” ca mediu de instruire în școlile locale.
16 iunie 1977 - A decedat inginerul german Wernher von Braun, constructor de rachete.
16 iunie 1977 - Leonid Brejnev a devenit preşedinte al URSS.
16 iunie 1983 - Iuri Andropov devine preşedinte al URSS, succedându-l pe Leonid Brejnev.
16 iunie 1991 - Se inaugurează al doilea Pod de Flori peste Prut. De data aceasta, locuitorii din Republica Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România.
16 iunie 1993 - Parlamentul Republicii Moldova adoptă Legea cu privire la protecţia mediului înconjurător.
16 iunie 1995 - Parlamentul Republicii Moldova adoptă Codul jurisdicţiei Constituţionale.
16 iunie 1997 - A fost adoptat Tratatul de la Amsterdam (Maastricht II), prin care se dorea crearea – prin extinderea UE – a unei Europe unite.
16 iunie 2003 - Argentinianul Luis Moreno-Ocampo a depus jurământul, devenind primul Procuror al Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care se ocupă de sancţionarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în lume.
16 iunie 2017 - A murit Helmut Kohl, politician german, cancelar al Republicii Federale Germania. Este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei, şi împreună cu preşedintele francez François Mitterrand este considerat de asemenea arhitectul Tratatul de la Maastricht, care a format Uniunea Europeană.
16 iunie - Ziua internaţională a remiterilor familiale (ONU).
16 iunie - Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO.
O tehnologie inovativă de învățare va fi utilizată în 100 de școli din R. Moldova. Elevii vor interacționa fizic cu materiale digitale educaționale
Patru echipe de pompieri au intervenit în nordul țării pentru a stinge o combină care a luat foc pe câmp
Ministerul Sănătății vine cu atenționări pentru populație în contextul Codului portocaliu de caniculă
Cod galben și portocaliu de caniculă până pe 8 iulie, în mare parte din R. Moldova
Salariile a peste 10 mii de asistenți sociali cresc cu 12 la sută
Încă un procuror anticorupție ajunge în fața Comisiei de evaluare
Acces liber la arhiva represiunilor sovietice: peste 50 000 de dosare pot fi consultate online sau la sediul Arhivelor Naționale
GALERIE FOTO // Premianții Bacalaureatului 2025 - recunoaștere pentru excelență
Numărul deceselor în accidente rutiere, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”