
4 decembrie 1110 - Are loc prima cruciadă, în care cruciații regelui Ierusalimului Baldwin și ai regelui Norvegiei Sigurd cuceresc localități strategice din zonă.
4 decembrie 1131 - A încetat din viață poetul, filosoful, matematicianul și astronomul persan Omar Khayam. Catrenele lui și astăzi inspiră mai mulți compozitori pentru a crea opere celebre.
4 decembrie 1214 - A decedat William I, cunoscut sub numele de William Leul, rege al Scoției din 1165 până în 1214. Domnia sa a fost a doua din cele mai lungi domnii din istoria Scoției, înainte de Actul de Unire cu Anglia din 1707.
4 decembrie 1334 - A decedat Papa Ioan al XXII-lea, cel de-al 196-lea papă al Romei. La 72 de ani a inaugurat seria papilor de la Avignon, pontificatul său durând până la vârsta de 90 de ani.
4 decembrie 1595 - S-a născut Jean Chapelain, scriitor francez, unul dintre fondatorii şi primii membri ai Academiei Franceze.
4 decembrie 1609 - A murit poetul scoțian Alexander Hume.
4 decembrie 1639 - Astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat prima observație a tranzitului lui Venus.
4 decembrie 1642 - A murit cel mai renumit cardinal din istorie, Armand-Jean Richelieu. A fost un om politic francez de mare intuiție și inteligență. Numit de contemporani "eminența roșie", Richelieu a fost consilierul și confidentul regelui francez Ludovic al XIII-lea și a contribuit decisiv la fortificarea poziției Franței în Europa.
4 decembrie 1676 - O armată suedeză a respins o invazie norvegiano-daneză condusă de regele Christian al V-lea al Danemarcei în bătălia de la Lund.
4 decembrie 1691 - Prin Diploma Leopoldină din 1691, împăratul Leopold I recunoaște sistemul politic al Principatului Transilvaniei, iar el însuși devine mai întâi tutore al lui Mihai Apafi al II-lea, apoi, la majoratul acestuia și renunțarea la domnie în 1697, șef al statului, ca principe al Transilvaniei. Se instaura dominaţia habsburgică în Transilvania.
4 decembrie 1795 - S-a născut Thomas Carlyle, eseist şi istoric scoțian (“Eroii, cultul eroilor şi eroicul în istorie”).
4 decembrie 1798 - A încetat din viață Luigi Galvani, medic și fizician italian de renume, părintele electricității. După numele lui sunt numite elementele galvanice care produc curent electric.
4 decembrie 1816 - James Monroe devine cel de-al cincilea preşedinte al SUA.
4 decembrie 1866 - S-a născut celebrul pictor rus, naturalizat german, apoi francez Vassili Kandinsky, unul dintre promotorii picturii abstracte nonfigurative, fondator, împreună cu Franz Marc, al grupării “Der Blaue Reiter” – “Călăreţul albastru”.
4 decembrie 1875 - La Praga, s-a născut unul dintre cei mai mari poeți austrieci de limbă germană, Rainer Maria Rilke.
4 decembrie 1917 - (21 noiembrie stil vechi), la Chișinău, a avut loc ședința de deschidere a Sfatului Țării. Pe ordinea de zi erau alegerea președintelui Sfatului și reforma agrară.
4 decembrie 1922 - S-a născut marele actor francez, interpret al unor roluri celebre în teatru și film, Gerard Philipe. A jucat în filme care constituie clasica cinematografiei europene, cum ar fi "Roșu și negru", "Mănăstirea Parma" și "Fanfan de Tulipe". A murit la vârsta de doar 37 de ani.
4 decembrie 1940 - La Berlin a fost semnat "Protocolul asupra colaborării româno-germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei românești". Acest protocol era de fapt un instrument prin care Germania nazistă își satisfăcea nevoile de cereale și petrol din România.
4 decembrie 1945 - Statele Unite ale Americii sunt de acord să participe la Consiliul Națiunilor Unite.
4 decembrie 1948 - Vaporul chinez cu aburi Kiangyo a explodat și s-a scufundat după ce s-a lovit de o mină japoneză din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu s-a stabilit cu exactitate numărul morților, însă unele estimări aproximative numesc cifra de 3500 de oameni.
4 decembrie 1959 - Americanii, în cadrul programului spațial Mercury, trimit în cosmos o maimuță.
4 decembrie 1973 - Dictatorul comunist al României, Nicolae Ceaușescu, întreprinde cea de-a două vizită în SUA, la invitația președintelui american Richard Nixon.
4 decembrie 1976 - A decedat unul dintre cei mai mari compozitori și pianiști pe care i-a dat culturii universale Marea Britanie, Benjamin Britten.
4 decembrie 1987 - A încetat din viață Constantin Noica, mare filosof și eseist român. Noica a educat o pleiadă de intelectuali celebri în cultura europeană.
4 decembrie 2005 - În Rusia, în orașul Ciusovoi, se prăbușește acoperișul unei piscine publice. Au murit 14 oameni, dintre care 10 copii.
4 decembrie 2009 - A decedat Veaceslav Tihonov, celebru actor rus de teatru și film.
Ministerul Apărării dezminte un fals informațional despre „militari moldoveni decedați” în Ucraina
Întreaga conducere a Procuraturii Anticorupție, audiată de Comisia de evaluare a procurorilor
A început admiterea la liceu. Peste 13 mii de locuri disponibile și înscrieri, în premieră, la profil general
Conferirea numelui „Eugen Doga” Aeroportului Internațional Chișinău, pe agenda ședinței de Guvern
FOTO // Pompierii și salvatorii moldoveni au plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor forestiere
Peste 3900 de încălcări în traficul rutier, documentate de polițiști în zilele de odihnă
Incendiu într-un apartament din sectorul Râșcani al capitalei. Șase echipaje de pompieri, la fața locului
Elevi din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și trei de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie
Meteorologii au emis Cod galben de caniculă. Temperaturile urcă până la 33 de grade Celsius
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”