
8 iunie 68 e.n. - Senatul roman l-a proclamat împărat pe Galba.
8 iunie 632 - A murit Muhammad, întemeietorul religiei islamice (n. cca 570).
8 iunie 793 - Raidul vikingilor în Northumbria, considerat începutul invaziei scandinave din Anglia.
8 iunie 1042 - Eduard Confesorul devine rege al Angliei.
8 iunie 1671 - S-a născut compozitorul și violonistul italian Tomaso Giovanni Albinoni. A scris circa cincizeci de opere. Mare parte a creației compozitorului s-a pierdut în cel de-al Doilea Război Mondial, prin distrugerea Bibliotecii de stat din Dresda.
8 iunie 1768 - A fost asasinat istoricul german Johann Joachim Winckelmann, descoperitorul principalelor metode de investigare ale arheologiei clasice. Mulți îl consideră a fi părintele disciplinei Istoria artei.
8 iunie 1809 - A murit Thomas Paine, scriitor britanic.
8 iunie 1810 - S-a născut compozitorul german Robert Schumann, unul dintre cei mai celebri compozitori romantici ai primei jumătăți a secolului XIX.
8 iunie 1838 - La Colegiul Sf. Sava a fost deschisă prima bibliotecă publică din București.
8 iunie 1862 - A fost asasinat de către o persoană rămasă neidentificată, prim-ministrul Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, Barbu Catargiu.
8 iunie 1867 - Împăratul Austriei Franz Joseph a fost încoronat la Buda, în Biserica Mátyás, rege apostolic al Ungariei (1867-1916) și în această calitate a aprobat legea privind încorporarea Transilvaniei în Ungaria, la 27 mai 1867, punând astfel capăt disensiunilor cu nobilimea maghiară prin crearea statului dualist Austro-Ungaria.
8 iunie 1876 - A murit George Sand (Aurora Dupin), scriitoare franceză.
8 iunie 1880 - A murit țarina Maria Alexandrovna a Rusiei, soția țarului Alexandru al II-lea.
8 iunie 1903 - S-a născut scriitoarea franceză Margueritte Yourcenar, prima femeie aleasă membru al Academiei Franceze.
8 iunie 1921 - S-a născut Suharto, al doilea președinte al Indoneziei între anii 1967-1998. În timpul celor peste 30 de ani de guvernare, Suharto a creat un guvern centralizat și a condus în stil militarist.
8 iunie 1930 - Parlamentul îl proclamă pe Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României, sub numele de Carol al II-lea.
8 iunie 1941 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, aliații invadează Siria şi Libanul.
8 iunie 1949 - Scriitorul englez George Orwell a publicat romanul „O mie nouă sute optzeci și patru”, o critică acidă a vieții într-un regim totalitar.
8 iunie 1951 - S-a născut populara interpretă britanică de muzică ușoară Bonnie Tyler.
8 iunie 1967 - În timpul Războiului de șase zile, arabo-israelian, nava americană USS Liberty este atacată de israelieni din greșeală, fiind uciși 34 de marinari și răniți alți 171.
8 iunie 1986 - Kurt Waldheim, fost secretar general al ONU, este ales președinte al Austriei. A fost acuzat de crime de genocid în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva evreilor din Salonic și a partizanilor iugoslavi. Cea mai mare parte a țărilor europene și Statele Unite l-au declarat persona non grata.
8 iunie 1995 - A fost lansată naveta “Discovery”, această misiune marcând al 100-lea zbor spațial american cu personal uman la bord.
8 iunie, anual - Ziua mondială a oceanelor.
Lucrări de extindere a rețelei de canalizare în orașul Sângerei și comuna Bilicenii Vechi #MoldovaPoate
Escrocherie de 4,4 milioane lei cu mașini din Germania, coordonată din penitenciarul Bălți. 25 de persoane au fost păgubite, iar 11 condamnate
Trei magistrați de la Judecătoria Chișinău au promovat evaluarea externă
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Speakerul Igor Grosu, în discuții cu președinta Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei: „Relația dintre țările noastre devine tot mai consolidată”
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”