ro
Societate
11 Iulie, 2025 / 02:15
/ Acum 8 ore

Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament

Armele de uz civil vor fi gestionate mai strict pentru a preveni incidentele sau accidentele periculoase, dar și pentru a spori siguranța populației. Un proiect de modificare a Legii privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură, informează MOLDPRES.

Noile prevederi stabilesc reguli clare pentru evidența digitală a armelor, restricționează accesul persoanelor nepregătite sau cu antecedente periculoase și aliniază legislația națională la standardele europene privind controlul armelor și munițiilor. Proiectul are drept scop reducerea riscurilor de violență, trafic ilegal, incidente sau accidente și creșterea protecției cetățenilor.

Una dintre prevederi vizează obligativitatea utilizării Registrului de stat al armelor, o platformă digitală prin care se va duce evidența în mod transparent despre traseul fiecărei arme: producția, importul, reparația, transferul, distrugerea muniției. Proiectul introduce și pașaportul european pentru arme de foc. Acesta va permite transportul legal al armelor personale prin statele membre ale UE. Totodată, proiectul delimitează clar categoriile de persoane care pot cumpăra arme.

În același timp, condițiile de obținere și reînnoire a permiselor devin mult mai stricte. Va fi interzisă acordarea permiselor pentru persoanele care au locuit mai puțin de 5 ani consecutiv pe teritoriul Republicii Moldova, precum și pentru cei care au domiciliul pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale din stânga Nistrului (cu excepția localităților Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pîrîta, Pohrebea), în municipiul Bender ori localitățile Gîsca, Chițcani, Zahorna, Merenești și Cremenciug din raionul Căușeni. Totodată, va fi redus termenul de vizare a permisului de armă de la cinci ani la trei ani, iar titularii acestuia vor trebui să urmeze un curs de calificare de minimum 40 de ore pentru mânuirea armei.

De asemenea, poliția va avea dreptul să ridice armele de la proprietari în cazul unor abateri. Armele ridicate forțat vor fi transmise pentru examinare la Comisia de stat pentru evaluarea, bonificarea și rebutarea armelor.

Potrivit Poliției, în ultima perioadă, numărul infracțiunilor și incidentelor legate de utilizarea, păstrarea sau procurarea ilegală a armelor este în creștere. În 2024, s-au înregistrat 216 infracțiuni, iar numărul incidentelor a atins cifra de 5 368. În primele luni ale anului curent, autoritățile au semnalat 117 infracțiuni și 2 667 de incidente legate de arme, ceea ce confirmă necesitatea consolidării cadrului legal privind regimul armelor civile.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.