
În R. Moldova se desfășoară „Săptămâna Educației”. Dan Perciun: „Este un prilej de a face bilanțul politicilor și inițiativelor implementate”
În perioada 20–25 mai, în Republica Moldova se desfășoară cea de-a doua ediție a „Săptămânii Educației”, o inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării menită să marcheze finalul anului școlar și, totodată, să deschidă o amplă conversație publică despre direcțiile strategice ale sistemului educațional, relatează MOLDPRES.
Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, această săptămână simbolizează mai mult decât o simplă celebrare.
„Ne dorim ca această săptămână să devină o tradiție de recunoaștere, reflecție și dialog, un spațiu comun de întâlnire și aliniere cu toți cei care contribuie, direct sau indirect, la construirea unui sistem educațional mai bun. Pe de-o parte, încheiem un an școlar plin de provocări și eforturi, pe de altă parte, intrăm într-o perioadă de reflecție și pregătire pentru ceea ce urmează. Această săptămână este un prilej de a face bilanțul politicilor și inițiativelor implementate, de a asculta vocea celor din sistem, elevi, studenți, profesori, directori și de a pregăti terenul pentru un nou an de studii cu mai multă coerență, calitate și viziune”, a declarat oficialul.
Săptămâna Educației include 18 evenimente distincte, organizate pentru profesori, elevi, studenți, părinți și directori de instituții.
Evenimentul de deschidere, pe 22 mai, va reuni reprezentanți ai tuturor nivelurilor de învățământ și va prezenta viziunea strategică a Ministerului pentru următorii ani, cu accent pe dezvoltarea rețelei școlilor model.
Conferința „Dialoguri pentru Viitor. Educație între algoritm și umanitate” (24 mai), găzduită de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, va aduce în prim-plan impactul inteligenței artificiale asupra educației. Printre invitați se numără profesorul Mircea Miclea, psihologul Cecilea Moței, pedagogul Paata Amonashvili și experți din Republica Moldova.
Pe 25 mai se va desfășura Târgul universitar național, eveniment de promovare a universităților din Moldova și a carierei pedagogice, cu participarea a peste 4.000 de absolvenți din toată țara.
De asemenea, sunt organizate ateliere și sesiuni tematice pentru directori de școli, educatori, profesori universitari, mentori și elevi. Temele abordate variază de la incluziune și leadership educațional la adaptarea curriculei pentru tranziția verde și utilizarea inteligenței artificiale în procesul didactic.
Evenimentul se desfășoară într-un context educațional dinamic, marcat de reforme curriculare, investiții semnificative în infrastructura educațională și transformări în învățământul superior.
„În 2025, am avut cea mai bună admitere la universități din ultimii 8 ani. Am investit peste 500 de milioane de lei în universități, în laboratoare moderne, în săli de studii, echipamente de ultimă generație și cadre didactice bine pregătite. În învățământ dual, avem deja cu 60 la sută mai mulți tineri înscriși în 2025 decât în 2024. În toți acești ani s-au investit și peste 746 de milioane de lei pentru modernizarea școlilor și grădinițelor din întreaga țară, iar, suplimentar, ministerul a lansat cel mai ambițios proiect național, Rețeaua Școlilor Model, cu peste 70 milioane de euro, mobilizate de la diverși parteneri, pentru modernizarea a 35 de instituții de învățământ, urmând să ajungem la 90 de instituții de învățământ până în 2028-2029”, a declarat Dan Perciun.
Săptămâna Educației în Moldova este susținută de USAID, Suedia și Marea Britanie, Banca Mondială, UNICEF, UNDP, UNFPA, Uniunea Europeană.
Mai mulți arbori au fost doborâți în capitală în urma ploii și vântului puternic
În Republica Moldova este marcată, în premieră, Ziua Națională a Albinei
22 de cetățeni au solicitat ambulanța săptămâna trecută după ce s-au intoxicat cu medicamente
Două camioane cu date de identificare falsificate au fost oprite la intrarea în Republica Moldova
Femeile din R. Moldova, ajutate de partenerii de dezvoltare să facă faţă schimbărilor climatice
Vicepremierul Mihai Popşoi s-a întâlnit la Riga cu moldoveni stabiliţi în Letonia
Pe 1 iunie, pentru copii va fi lansat „Trenul Copilăriei”, o călătorie specială dedicată celor mai mici pasageri
FOTO Cu ajutorul UE, în oraşul Căuşeni a fost deschisă o spălătorie socială
R. Moldova şi Ucraina consolidează relaţiile în domeniul protecției mediului
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la o universitate din Letonia
Marcel Dumbravan și Octavian Iachimovschi au fost admiși la cea de-a doua etapă a concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție
Peste 4000 de moldoveni din diaspora au celebrat cultura națională în cadrul turneului „Moldova – Familia Noastră”
Suspectul în cazul omorului de la Ciocana, reținut de polițiști. Șeful IGP a oferit detalii despre comiterea crimei
UE a adoptat al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Acord esențial pentru securitatea cibernetică a R. Moldova, semnat la Bruxelles
Republica Moldova și Muntenegru consolidează cooperarea în procesul de aderare la Uniunea Europeană
Cei mai iscusiți tineri bucătari se vor reuni la Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori
Crește numărul persoanelor mușcate de animale, anunță ANSP
În următoarele zile, nivelul apei în Prut va creşte pe sectorul Criva-Costeşti
Agenția Informațională „Moldpres” anunță concurs pentru angajarea în funcția vacantă de responsabil de ediție
Peste 35 mii de persoane au participat la activitățile dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor
PAS lansează o campanie de informare și dialog cu cetățenii „Împreună avem grijă de viitorul Moldovei”
VIDEO // Liderul PAS anunță consultări publice pentru viitorul program de guvernare
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere cu vicepreședinta Parlamentului leton, Zanda Kalniņa: „Contăm pe sprijinul Letoniei în promovarea intereselor R. Moldova în cadrul UE”
România: Marcel Ciolacu a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD