
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Maxim Alexei din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari este un tânăr care a reușit să-și transforme pasiunea din copilărie într-o afacere prosperă. Pasiunea – de a face jucării din lemn – a fost moștenită de la bunicul și tatăl său și l-a determinat să deschidă un atelier modern unde acum produce jucăriile, transmite MOLDPRES.
„Tatăl meu prelucra lemnul, la fel ca și tatăl său. Acest meșteșug s-a transmis din generație în generație. În adolescență eram pasionat de sport, dar când a venit timpul să aleg ce vreau să fac în continuare, fără să mă gândesc am ales sculptura în lemn”, mărturisește tânărul.
Maxim a început să facă jucării din lemn acum aproximativ doisprezece ani. Atunci, tatăl său i-a propus să confecționeze câteva mașinuțe pentru nepotul său – fiul lui Maxim, Kiril.
„Am sculptat câteva jucării și i le-am dat lui Kiril și fiicei mele mai mici să se joace, aproape că s-au certat de la ele. Atunci, tata m-a încurajat să facem câteva modele în plus și să le scoatem la vânzare”, povestește meșterul.
Așa a început Maxim să vândă jucării la târguri și pe străzile din Chișinău. „Îmi amintesc bine – spune el – stăteam cu jucăriile pe bulevardul Ștefan cel Mare, pe strada Tighina, cu o masă mică. Era greu. Dar au fost și momente frumoase. Așa am intrat în lumea jucăriilor.”
Maxim Alexei a optat mereu pentru un mod sustenabil de a produce jucăriile. Astfel, lemnul folosit în producerea jucăriilor este cumpărat de la localnicii din Molovata Nouă sau din împrejurimi. Maxim alege să folosească cel mai des lemnul de la pomii fructiferi, pentru a le oferi jucăriilor o textură deosebită. În plus, e și o modalitate de a refolosi resursele naturale.
„În mare parte la producerea jucăriilor folosim pomi fructiferi cum ar fi nucul, dudul, părul, cireşul. Materia primă o luăm de la oamenii din sat”, spune Maxim.
Prietenie transformată în parteneriat de afaceri
Pe una dintre străzile din Chișinău, Maxim și jucăriile sale din lemn au fost remarcați de Irina Agafița, organizatoare a festivalurilor etno Ia Mania și Mai Dulce.
„L-am cunoscut pe Maxim când își vindea jucăriile în stradă. Atunci, la fel ca și acum, mă ocupam de organizarea meșterilor populari care vroiau să participe la evenimente și festivaluri. Așa am făcut cunoștință cu el și în timp am devenit prieteni”, povestește Irina.
Cu toate acestea, colaborarea dintre Irina și Maxim s-a confruntat cu provocări atunci când a început pandemia de COVID-19, deoarece tânărul până atunci își vindea jucăriile doar la evenimente. Incertitudinea l-a determinat pe tânăr să se gândească serios să-și găsească un loc de muncă în străinătate, întrucât nu își mai putea întreține financiar familia. Ca răspuns, Irina i-a sugerat să lanseze un magazin online pentru a expune și comercializa jucăriile. Așa a apărut brandul de jucării PINO.
Oportunitate de extindere cu suportul UE
Pentru a-și extinde afacerea, prin intermediul Fundației Est Europene, Maxim și Irina au obținut un grant în valoare de 37.500 euro, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Investiția a fost direcționată pentru construcţia din temelie a unui atelier modern, supraetajat, care le va permite să producă mai multe jucării şi să angajeze mai multe persoane din localitate.
„În cadrul acestui proiect construim hala de producere, unde vom avea și o sală în care vom organiza ateliere pentru copii. Ne dorim să cumpărăm câteva utilaje care ne vor permite să avem o capacitate de producere mai mare şi să producem modele noi de jucării. Visul nostru este să colaborăm cu magazine mari de peste hotare şi să exportăm produsele noastre”, afirmă cu încredere Irina Agafiţa.
O altă idee de viitor este crearea unui spațiu „de poveste” pentru copiii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Pe malul râului Nistru, Maxim are un teren înconjurat de copaci de pin și ne gândim acolo să construim un atelier și un spațiu deschis unde atât copiii, cât și părinții, să se poată reconecta prin jocuri în natură. E un proiect grandios la care visăm”, rezumă Irina.
Carabinierii vor primi echipamente moderne și vehicule de patrulare noi din partea Turciei
Un ghid elaborat cu susținerea partenerilor de dezvoltare va explica cetățenilor dreptul lor la un mediu curat
Turul II al alegerilor prezidențiale din România. Polițiștii vor asigura ordinea publică și paza secțiilor de votare
Legislativul anunță concurs pentru funcția de director al ANRE
CSM a anunțat concurs pentru suplinirea unui post vacant de judecător la Curtea de Apel Sud
Peste 20 de localități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor fi susținute în acțiuni climatice pentru adaptarea la provocările de mediu
Proiecte de mediu, implementate la Telenești: peste 2.000 de gospodării, dotate cu tomberoane
Plicul cu testele pentru proba la Limba și literatura română, deschis neautorizat într-o școală din Rezina în ziua în care elevii au susținut evaluarea la matematică
Doi candidați pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor au fost supuși evaluării externe
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Proiectul privind ratificarea Acordului pentru Planul de creștere a Moldovei, aprobat de Guvern. „Cu suportul UE, ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață al cetățenilor și să facem investiții care vor asigura creștere economică”
Deputații se vor întruni în ședință plenară pe 22 mai
Investiții suplimentare de 37,8 milioane de euro pentru modernizarea universităților din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Programele culturale ale Ministerului Culturii, prezentate comunităților din raionul Dubăsari
Republica Moldova va primi un grant de 3,6 milioane de dolari pentru consolidarea eficienței achizițiilor publice
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o investigație în cadrul Î.S. MoldATSA
Purtătorul de cuvânt al Guvernului atenționează despre mai multe materiale video false, cu utilizarea imaginii unor personalități publice
Republica Moldova, printre primii semnatari ai Convenției Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat
În Republica Moldova va fi creat un Consiliu pentru combaterea traficului ilicit de substanțe dopante
Moscova critică eventuala desfășurare a unor avioane franceze cu arme nucleare în Europa
Patru persoane au decedat, iar 34 au suferit traumatisme în urma accidentelor comise de șoferi în stare de ebrietate
Registrul de stat în domeniul construcțiilor va fi gestionat în baza unor noi reguli
Șeful diplomației de la Chișinău a participat la cea de-a 134-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei
Papa Leon al XIV-lea s-a oferit să fie un mediator între părțile beligerante din întreaga lume
Vânzarea companiei Moldasig a fost declarată de interes public