
Specialiștii au venit cu recomandări în alegerea pomilor artificiali de Crăciun
Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Specialiștii au prezentat recomandări în alegerea pomilor artificiali de Crăciun și a decorațiunilor de iarnă. Acestea vizează modul de achiziționare, amplasarea în locuință, dar și respectarea măsurilor de siguranță pentru a evita incidentele cu implicarea copiilor, transmite MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Tatiana Frunza, șefa Direcției Informarea Consumatorilor și Mediului de Afaceri din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, a subliniat că persoanele sunt îndemnate să se asigure că temelia bradului este dreaptă și că are suficientă stabilitate pentru a susține greutatea pomului artificial.
„Se recomandă să achiziționați brazi artificiali, confecționați din material slab inflamabil. Totodată, materialul unui brad de calitate inferioară poate elimina, mai ales sub influența luminii, dar și a lumânărilor, substanțe chimice nocive. De aceea, cumpărătorul trebuie să se asigure că nu persistă miros specific de substanțe chimice”, a spus Tatiana Frunza.
Culoarea decorațiunilor de brad și a crengilor de brad trebuie să se mențină pe toată durata de exploatare. Cumpărătorul poate verifica acest aspect prin trecerea ușoară a mâinii printre ramuri pentru a stabili rezistența culorii și calitatea extremității ramurilor.
„Specialiștii îndeamnă persoanele să evite procurarea decorațiunilor din sticlă pentru a preveni eventuale accidente. La fel, nu se recomandă achiziționarea decorațiunilor care au părți mici și ar putea fi periculoase pentru copii, dar si pentru animalele de companie. Cumpărătorii sunt atenționați că decorațiunile pentru brad nu sunt considerate jucării pentru copii, în sensul Reglementării tehnice privind siguranța jucăriilor. Acestea nu dispun de declarație de conformitate și nu sunt supuse evaluării obligatorii care să asigure inofensivitatea lor”, a subliniat Tatiana Frunza.
După procurarea pomilor de Crăciun și a decorațiunilor de iarnă este necesar să fie respectate indicațiile producătorului privind modul și locul de amplasare a acestora. Dacă vânzătorul declară că oferă garanție îndelungată pentru pomul de crăciun, atunci solicitați de la acesta eliberarea talonului de garanție cu precizarea termenului. Este important să păstrați bonul de casă eliberat de comerciant pentru a confirma efectuarea cumpărăturii.
Pentru cei care preferă la sărbători pomii de Crăciun naturali, pepinierele Agenţiei „Moldsilva” au scos în vânzare peste 46 mii de conifere. Aceștia sunt disponibili din data de 2 decembrie curent. Tradițional, pomii de Crăciun reprezintă speciile molid – 38 221 de exemplare, pin 7 863 de exemplare și brazi - 100 de exemplare. Pentru a oferi opțiuni suplimentare pentru ambianța de sărbători, silvicultorii au pregătit pentru comercializare și 48 211 de crenguțe de pomi.
Conform specialiștilor, pentru a menţine pomul de Crăciun proaspăt cât mai mult timp este bine ca în vasul unde este plasat coniferul, periodic să se toarne apă îndulcită. Totodată, principalul simbol al sărbătorilor de iarnă este bine să fie ţinut cât mai departe de surse de încălzire.
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”