
Specialiștii au venit cu recomandări în alegerea pomilor artificiali de Crăciun
Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Specialiștii au prezentat recomandări în alegerea pomilor artificiali de Crăciun și a decorațiunilor de iarnă. Acestea vizează modul de achiziționare, amplasarea în locuință, dar și respectarea măsurilor de siguranță pentru a evita incidentele cu implicarea copiilor, transmite MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Tatiana Frunza, șefa Direcției Informarea Consumatorilor și Mediului de Afaceri din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, a subliniat că persoanele sunt îndemnate să se asigure că temelia bradului este dreaptă și că are suficientă stabilitate pentru a susține greutatea pomului artificial.
„Se recomandă să achiziționați brazi artificiali, confecționați din material slab inflamabil. Totodată, materialul unui brad de calitate inferioară poate elimina, mai ales sub influența luminii, dar și a lumânărilor, substanțe chimice nocive. De aceea, cumpărătorul trebuie să se asigure că nu persistă miros specific de substanțe chimice”, a spus Tatiana Frunza.
Culoarea decorațiunilor de brad și a crengilor de brad trebuie să se mențină pe toată durata de exploatare. Cumpărătorul poate verifica acest aspect prin trecerea ușoară a mâinii printre ramuri pentru a stabili rezistența culorii și calitatea extremității ramurilor.
„Specialiștii îndeamnă persoanele să evite procurarea decorațiunilor din sticlă pentru a preveni eventuale accidente. La fel, nu se recomandă achiziționarea decorațiunilor care au părți mici și ar putea fi periculoase pentru copii, dar si pentru animalele de companie. Cumpărătorii sunt atenționați că decorațiunile pentru brad nu sunt considerate jucării pentru copii, în sensul Reglementării tehnice privind siguranța jucăriilor. Acestea nu dispun de declarație de conformitate și nu sunt supuse evaluării obligatorii care să asigure inofensivitatea lor”, a subliniat Tatiana Frunza.
După procurarea pomilor de Crăciun și a decorațiunilor de iarnă este necesar să fie respectate indicațiile producătorului privind modul și locul de amplasare a acestora. Dacă vânzătorul declară că oferă garanție îndelungată pentru pomul de crăciun, atunci solicitați de la acesta eliberarea talonului de garanție cu precizarea termenului. Este important să păstrați bonul de casă eliberat de comerciant pentru a confirma efectuarea cumpărăturii.
Pentru cei care preferă la sărbători pomii de Crăciun naturali, pepinierele Agenţiei „Moldsilva” au scos în vânzare peste 46 mii de conifere. Aceștia sunt disponibili din data de 2 decembrie curent. Tradițional, pomii de Crăciun reprezintă speciile molid – 38 221 de exemplare, pin 7 863 de exemplare și brazi - 100 de exemplare. Pentru a oferi opțiuni suplimentare pentru ambianța de sărbători, silvicultorii au pregătit pentru comercializare și 48 211 de crenguțe de pomi.
Conform specialiștilor, pentru a menţine pomul de Crăciun proaspăt cât mai mult timp este bine ca în vasul unde este plasat coniferul, periodic să se toarne apă îndulcită. Totodată, principalul simbol al sărbătorilor de iarnă este bine să fie ţinut cât mai departe de surse de încălzire.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova