
Specialiștii au venit cu recomandări în alegerea pomilor artificiali de Crăciun
Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Specialiștii au prezentat recomandări în alegerea pomilor artificiali de Crăciun și a decorațiunilor de iarnă. Acestea vizează modul de achiziționare, amplasarea în locuință, dar și respectarea măsurilor de siguranță pentru a evita incidentele cu implicarea copiilor, transmite MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Tatiana Frunza, șefa Direcției Informarea Consumatorilor și Mediului de Afaceri din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, a subliniat că persoanele sunt îndemnate să se asigure că temelia bradului este dreaptă și că are suficientă stabilitate pentru a susține greutatea pomului artificial.
„Se recomandă să achiziționați brazi artificiali, confecționați din material slab inflamabil. Totodată, materialul unui brad de calitate inferioară poate elimina, mai ales sub influența luminii, dar și a lumânărilor, substanțe chimice nocive. De aceea, cumpărătorul trebuie să se asigure că nu persistă miros specific de substanțe chimice”, a spus Tatiana Frunza.
Culoarea decorațiunilor de brad și a crengilor de brad trebuie să se mențină pe toată durata de exploatare. Cumpărătorul poate verifica acest aspect prin trecerea ușoară a mâinii printre ramuri pentru a stabili rezistența culorii și calitatea extremității ramurilor.
„Specialiștii îndeamnă persoanele să evite procurarea decorațiunilor din sticlă pentru a preveni eventuale accidente. La fel, nu se recomandă achiziționarea decorațiunilor care au părți mici și ar putea fi periculoase pentru copii, dar si pentru animalele de companie. Cumpărătorii sunt atenționați că decorațiunile pentru brad nu sunt considerate jucării pentru copii, în sensul Reglementării tehnice privind siguranța jucăriilor. Acestea nu dispun de declarație de conformitate și nu sunt supuse evaluării obligatorii care să asigure inofensivitatea lor”, a subliniat Tatiana Frunza.
După procurarea pomilor de Crăciun și a decorațiunilor de iarnă este necesar să fie respectate indicațiile producătorului privind modul și locul de amplasare a acestora. Dacă vânzătorul declară că oferă garanție îndelungată pentru pomul de crăciun, atunci solicitați de la acesta eliberarea talonului de garanție cu precizarea termenului. Este important să păstrați bonul de casă eliberat de comerciant pentru a confirma efectuarea cumpărăturii.
Pentru cei care preferă la sărbători pomii de Crăciun naturali, pepinierele Agenţiei „Moldsilva” au scos în vânzare peste 46 mii de conifere. Aceștia sunt disponibili din data de 2 decembrie curent. Tradițional, pomii de Crăciun reprezintă speciile molid – 38 221 de exemplare, pin 7 863 de exemplare și brazi - 100 de exemplare. Pentru a oferi opțiuni suplimentare pentru ambianța de sărbători, silvicultorii au pregătit pentru comercializare și 48 211 de crenguțe de pomi.
Conform specialiștilor, pentru a menţine pomul de Crăciun proaspăt cât mai mult timp este bine ca în vasul unde este plasat coniferul, periodic să se toarne apă îndulcită. Totodată, principalul simbol al sărbătorilor de iarnă este bine să fie ţinut cât mai departe de surse de încălzire.
Rezerviștii vor fi convocați la antrenamente, anunță Ministerul Apărării
Un chișinăuian a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru falsificare de bani
Un moldovean a fost rănit într-un atacat asupra unei baze ONU din Gaza
Un ucrainean căutat de Interpol a fost extrădat autorităților poloneze
40 de elevi, premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Biologie
Pentru marţi, 25 martie, se prognozează până la 21 grade de căldură, izolat ceaţă
Cel mai mare hub de inovare în sudul R. Moldova, situat la Cahul, se extinde cu sprijinul partenerilor de dezvoltare
Cu suportul Cehiei, un liceu din capitală a fost eficientizat energetic
FOTO Acțiuni ecologice în UTA Găgăuzia, cu implicarea comunității pentru un mediu mai curat
Reuniunea ruso-americană de la Riad s-a încheiat fără un acord
Postul public de televiziune Moldova 1 rămâne fără director. Corneliu Durnescu a demisionat
Șefa statului, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României
Speakerul Igor Grosu s-a întâlnit cu președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean
Judecători cercetați de CNA au fost suspendați din funcție
Trei cadavre depistate de poliție în nordul țării
Implementarea legii care vizează egalitatea salarială în vizorul Parlamentului
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților