
Start admiterii în școli profesionale, colegii și centre de excelență. Câte locuri bugetare oferă instituțiile
Școlile profesionale, colegiile și centrele de excelență au lansat astăzi procesul de admitere. Dosarele pot fi depuse atât în format fizic, cât și online, iar candidații pot concura pentru unul dintre cele peste 12 mii de locuri bugetare, transmite MOLDPRES.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat, luni, 21 iulie, la o conferință de presă, că în acest an sunt oferite în total 20.468 de locuri în 81 de instituții de învățământ profesional tehnic. Dintre acestea, 12.297 sunt locuri bugetare, iar 8.171 de locuri sunt locuri cu taxă.
„Sunt mai multe beneficii pe care le au elevii care optează pentru studiile în învățământul vocațional tehnic, dincolo de faptul că la absolvire aceștia vor putea să meargă direct să se încadreze pe piața muncii, având o profesie relevantă, acesta fiind și avantajul principal al studiilor în învățământul vocațional tehnic, comparativ cu studiile liceale care poartă un caracter mai teoretic și pregătesc nemijlocit pentru universitate. În învățământul vocațional tehnic pregătim viitori specialiști pentru piața muncii care să se încadreze cât mai repede în companiile noastre”, a spus Dan Perciun.
Ministrul a adăugat că cei care aleg să meargă în școlile profesionale și colegiile din țara noastră se pot bucura de o serie de avantaje.
„Au posibilitatea să fie alimentați gratuit, beneficiază de un loc de cazare la prețuri modice și au și o bursă lunară de 600-800 lei, în funcție de anul de studiu și de specialitatea aleasă. Este o oportunitate foarte bună, în special pentru cei care nu au reușit să susțină examenul de clasa a IX-a. În același timp, în colegii, oferim bursă de merit, care depinde de rezultatele școlare pe care le înregistrează elevii, iar cei mai buni pot obține o bursă de la 750 la 900 de lei”, a motivat Dan Perciun.
Atât în colegii, cât și în școli profesionale, tinerii pot opta pentru învățământul dual, care permite cumularea studiilor cu angajarea într-o companie.
„În anul 2025, scoatem în concurs 2134 de asemenea oportunități, unde elevii vor avea ocazia să deprindă competențe solicitate pe piața muncii, învățând în paralel și în instituția de învățământ, dar și direct de la angajator. Această formă de studii devine tot mai populară în ultimii ani. Anul trecut am avut o admitere foarte bună în învățământul dual, cu 60% mai mare decât în 2023 și în acest an ne propunem să acoperim integral locurile disponibile. Alături de noi în acest efort sunt peste 170 de companii care oferă nemijlocit aceste oportunități alături de școlile noastre profesionale și colegii”, a spus șeful de la Educație.
Dan Perciun a mai afirmat că în prima jumătate a zilei de astăzi au fost deja depuse circa 2 mii de dosare de admitere în învățământul profesional tehnic.
Dosarele de participare la concurs pot fi depuse atât fizic, la instituțiile de învățământ sau online, prin intermediul platformei eadmitere.sime.md. Mai multe informații despre instituțiile de învățământ profesional tehnic din țara noastră și programele de studii oferite de acestea pot fi găsite pe platforma ipt.mec.gov.md.
Turul I al admiterii se desfășoară în perioada 21 iulie – 10 august 2025 pentru programele de învățământ profesional tehnic postsecundar, iar rezultatele vor fi afișate în zilele de 11 și 12 august. Pentru programele de învățământ profesional tehnic secundar, perioada de depunere a dosarelor este cuprinsă între 21 iulie și 17 august 2025, iar rezultatele vor fi publicate pe 18 și 19 august.
În turul II pentru programele de învățământ profesional tehnic postsecundar, dosarele pot fi depuse între 13 și 24 august 2025, urmând ca rezultatele să fie afișate pe 25 și 26 august. În cazul programelor de nivel secundar, turul II se desfășoară în perioada 20–26 august 2025, iar afișarea rezultatelor este programată pentru zilele de 28 și 29 august.
„Toți cei care nu vor reuși să susțină examenul de clasa a IX-a nici din a treia încercare, oricum vor dispune de suficient timp pentru a se înregistra la o școală profesională, deci nu rămâne nimeni în afara acestei oportunități”, a subliniat ministrul.
Pentru prima dată, MEC își rezervă dreptul de redirecționare a locurilor bugetare aprobate, inclusiv pentru învățământul dual, în funcție de opțiunile exprimate de candidați în cadrul concursului. Aceasta înseamnă că, ministerul va ajusta repartizarea locurilor gratuite între specializări sau instituții, în funcție de preferințele exprimate de candidați.
În Republica Moldova funcționează 81 de instituții de învățământ profesional tehnic, inclusiv 14 centre de excelență, 35 de colegii și 32 de școli profesionale.
Temperaturi caniculare și ploi izolate în nord și centru, anunţate pentru mâine
ASP la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România pentru consolidarea cooperării în domeniul cetățeniei și actelor de stare civilă
ADMITERE 2025 // Guvernul îndeamnă tinerii să aplice la universitățile din Republica Moldova
Codul Galben de pericol de incendiu, extins până la 28 iulie
Țigări ascunse în bastonașe, depistate la frontiera cu România: peste 24.000 de bucăți, confiscate de autorități
Noi reguli în activitatea Inspectoratului General de Carabinieri, pentru intervenții mai rapide
Crește numărul cazurilor de rujeolă în Chișinău
Guvernul a aprobat Regulamentul privind expertiza de stat a documentației de amenajare a teritoriului
Meteorologii au emis pentru 22 iulie Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă
Procuratura Generală pregătește actele necesare pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc
Rada de la Kiev a votat pentru limitarea autonomiei agenţiilor anticorupţie, la o zi după un amplu raid al serviciului de securitate
Patru formațiuni politice de opoziție au anunțat crearea unui bloc electoral pentru alegerile parlamentare
Un nou parteneriat pentru împădurirea Moldovei, lansat de Ministerul Mediului și un agent economic
Construcția Liniei electrice Vulcănești–Chișinău avansează, cu un progres de implementare a proiectului de 76%
Sistem modern de irigare dat în exploatare la Telița, Anenii Noi, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă
INTERVIU MOLDPRES // Dan Perciun: „Ne propunem un curriculum nou, cu manuale noi, în 2027. Cunoștințele trebuie prezentate într-o lumină nouă”
Forțele speciale ruse au descins în redacția unui cunoscut canal de Telegram
Achiziții de peste 92 milioane de lei, lansate de MEC pentru dotarea cantinelor școlare din Chișinău
Republica Moldova, reprezentată în premieră la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret
Președintele Parlamentului, în discuții cu ministra Afacerilor Externe a României: „Aderarea la Uniunea Europeană este unica soluție pentru Republica Moldova”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu
Hidrologii au emis Cod roșu de scurgere redusă pe Nistru, Prut și râurile mici
Promo-LEX a lansat Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Un copil a fost ucis în Kramatorsk, unde rușii au lansat bombe glisante. Odesa și Sumî, lovite de drone
O nouă perioadă de subscriere pentru valori mobiliare de stat, lansată de Ministerul Finanțelor