ro
Societate
23 Iulie, 2025 / 03:28
/ Acum 9 ore

Cum se va numi manualul de istorie? Precizările ministrului Educației, Dan Perciun

Elevii vor studia în continuare istoria românilor, iar manualul de istorie se va numi în continuare „Istoria Românilor și Universală”. Precizarea a fost făcută de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, într-un interviu acordat Agenției de Stat MOLDPRES. 

Întrebat cum se va numi manualul de istorie, în contextul discuțiilor publice și al avizului emis de Consiliul pentru Egalitate, ministrul a răspuns:

„Pe coperta manualului de istorie va scrie în continuare „Istoria Românilor și Universală”. Noi am și solicitat Consiliului pentru Egalitate să-și retragă acel aviz, care în esență nu are efect juridic, care a afirmat anumite lucruri grave din punctul nostru de vedere și credem că este și de bun simț și corect din punct de vedere legal ca acel aviz să fie retras”.

La mijlocul lunii mai, Consiliul pentru egalitate a emis un aviz, potrivit căruia denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” are un caracter discriminatoriu în raport cu alte grupuri etnice din Republica Moldova. 

Ulterior, pe 10 iulie, Ministerul Educației și Cercetării a cerut retragerea acestui aviz, menționând că acesta a fost emis „cu încălcarea normelor de drept”. 

MEC a subliniat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Iar ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului, a subliniat MEC.

Ministerul a subliniat că denumirea actuală a fost stabilită cu implicarea experților din domeniu, pentru a reflecta echilibrul dintre rigoarea științifică și caracterul incluziv al educației.

„Nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație. Astfel, elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală”. Această abordare - curriculum comun incluziv, combinat cu studierea specifică a istoriei minorităților - reflectă respectarea recomandărilor internaționale”, a anunțat MEC.

Potrivit avizelor/punctelor de vedere formulate de către un șir de instituții relevante, precum: Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universității de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Institutul de Istorie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu și corespund principiilor și standardelor internaționale în domeniul educației”.