
Cum se va numi manualul de istorie? Precizările ministrului Educației, Dan Perciun
Elevii vor studia în continuare istoria românilor, iar manualul de istorie se va numi în continuare „Istoria Românilor și Universală”. Precizarea a fost făcută de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, într-un interviu acordat Agenției de Stat MOLDPRES.
Întrebat cum se va numi manualul de istorie, în contextul discuțiilor publice și al avizului emis de Consiliul pentru Egalitate, ministrul a răspuns:
„Pe coperta manualului de istorie va scrie în continuare „Istoria Românilor și Universală”. Noi am și solicitat Consiliului pentru Egalitate să-și retragă acel aviz, care în esență nu are efect juridic, care a afirmat anumite lucruri grave din punctul nostru de vedere și credem că este și de bun simț și corect din punct de vedere legal ca acel aviz să fie retras”.
La mijlocul lunii mai, Consiliul pentru egalitate a emis un aviz, potrivit căruia denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” are un caracter discriminatoriu în raport cu alte grupuri etnice din Republica Moldova.
Ulterior, pe 10 iulie, Ministerul Educației și Cercetării a cerut retragerea acestui aviz, menționând că acesta a fost emis „cu încălcarea normelor de drept”.
MEC a subliniat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Iar ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului, a subliniat MEC.
Ministerul a subliniat că denumirea actuală a fost stabilită cu implicarea experților din domeniu, pentru a reflecta echilibrul dintre rigoarea științifică și caracterul incluziv al educației.
„Nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație. Astfel, elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală”. Această abordare - curriculum comun incluziv, combinat cu studierea specifică a istoriei minorităților - reflectă respectarea recomandărilor internaționale”, a anunțat MEC.
Potrivit avizelor/punctelor de vedere formulate de către un șir de instituții relevante, precum: Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universității de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Institutul de Istorie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu și corespund principiilor și standardelor internaționale în domeniul educației”.
ASP la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România pentru consolidarea cooperării în domeniul cetățeniei și actelor de stare civilă
ADMITERE 2025 // Guvernul îndeamnă tinerii să aplice la universitățile din Republica Moldova
Codul Galben de pericol de incendiu, extins până la 28 iulie
Țigări ascunse în bastonașe, depistate la frontiera cu România: peste 24.000 de bucăți, confiscate de autorități
Noi reguli în activitatea Inspectoratului General de Carabinieri, pentru intervenții mai rapide
Crește numărul cazurilor de rujeolă în Chișinău
Start admiterii în școli profesionale, colegii și centre de excelență. Câte locuri bugetare oferă instituțiile
Guvernul a aprobat Regulamentul privind expertiza de stat a documentației de amenajare a teritoriului
Meteorologii au emis pentru 22 iulie Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă
Procuratura Generală pregătește actele necesare pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc
Rada de la Kiev a votat pentru limitarea autonomiei agenţiilor anticorupţie, la o zi după un amplu raid al serviciului de securitate
Patru formațiuni politice de opoziție au anunțat crearea unui bloc electoral pentru alegerile parlamentare
Un nou parteneriat pentru împădurirea Moldovei, lansat de Ministerul Mediului și un agent economic
Construcția Liniei electrice Vulcănești–Chișinău avansează, cu un progres de implementare a proiectului de 76%
Sistem modern de irigare dat în exploatare la Telița, Anenii Noi, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă
INTERVIU MOLDPRES // Dan Perciun: „Ne propunem un curriculum nou, cu manuale noi, în 2027. Cunoștințele trebuie prezentate într-o lumină nouă”
Forțele speciale ruse au descins în redacția unui cunoscut canal de Telegram
Achiziții de peste 92 milioane de lei, lansate de MEC pentru dotarea cantinelor școlare din Chișinău
Republica Moldova, reprezentată în premieră la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret
Președintele Parlamentului, în discuții cu ministra Afacerilor Externe a României: „Aderarea la Uniunea Europeană este unica soluție pentru Republica Moldova”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu
Hidrologii au emis Cod roșu de scurgere redusă pe Nistru, Prut și râurile mici
Promo-LEX a lansat Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Un copil a fost ucis în Kramatorsk, unde rușii au lansat bombe glisante. Odesa și Sumî, lovite de drone
O nouă perioadă de subscriere pentru valori mobiliare de stat, lansată de Ministerul Finanțelor