ro
Societate
18 Iulie, 2025 / 05:25
/ Acum 15 ore

Veteranii războiului de la Nistru cer măsuri urgente pentru garantarea securității naționale

Veteranii războiului de pe Nistru cer autorităților să întreprindă măsuri urgente pentru garantarea securității naționale. Totodată, aceștia și-au reafirmat sprijinul  pentru parcursul european al Republicii Moldova. Aceste deziderate se regăsesc într-o declarație adoptată în cadrul unei adunări solemne în fața monumentului, informează MOLDPRES.

„În fața pericolelor tot mai grave care amenință pacea, unitatea și viitorul nostru european, tragem un semnal de alarmă. Chemăm camarazii de luptă și pe toți concetățenii noștri la unitate, vigilență și solidaritate națională pentru a susține obiectivul strategic de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a afirmat generalul în rezervă Victor Catană.

Evenimentul a reunit veterani din toate raioanele țării, văduve de război și familii ale eroilor căzuți. Participanții au ținut un moment de reculegere și au subliniat nevoia de unitate națională în fața provocărilor actuale.

„Lupta noastră nu se mai duce cu arme acum, ci cu fermitate morală, cu exemplul personal și cu unitate. Este datoria noastră să rămânem vigilenți și să apărăm valorile naționale și direcția pro-europeană a țării noastre în fața războiului hibrid care încearcă să ne dezbine”, a declarat veteranul, Andrei Ieremia.

Soția eroului Filip Lupașcu, Maria Lupașcu, a vorbit despre sacrificiul soțului ei și despre viitorul Moldovei.

„Așa cum ați luptat cândva pentru independență, vă rog să fim din nou uniți să salvăm țara, să o ducem acolo unde îi este locul: în marea familie europeană, liberă și democratică. Ne dorim ca fiii și nepoții noștri să trăiască într-o Moldovă modernă, prosperă și europeană, unde sacrificiul eroilor noștri să nu fie uitat niciodată.”

La finalul adunării, participanții au pornit într-un marș pașnic spre clădirea Parlamentului, unde reprezentanții veteranilor au înmânat oficial apelul public adoptat.

Războiul din Transnistria, cunoscut oficial ca Războiul pentru apărarea integrității și suveranității Republicii Moldova, a fost un conflict militar desfășurat între 2 martie și 21 iulie 1992, între Republica Moldova și autoproclamata „Republica Moldovenească Nistreană”. Acest conflict, uneori denumit și Războiul ruso-moldovenesc, a avut ca principală miză controlul asupra mai multor raioane situate pe malul stâng al râului Nistru – Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașul Tiraspol – precum și asupra orașului Tighina, aflat pe malul drept al aceluiași râu. Deși partea militară a războiului s-a încheiat în vara anului 1992, conflictul politic continuă și astăzi, începând cu proclamarea independenței autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene” în 1990, menținând o stare latentă de tensiune în regiune.