
La Ungheni este construit un nou apeduct cu suportul UE
Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Un nou apeduct este construit în centrul municipiului Ungheni, cu suportul acordat de Uniunea Europeană. Rețeaua, cu o lungime de peste 1600 de metri, urmează să fie terminată până la sfârșitul anului curent şi va asigura cu apă potabilă mai mult de 24 mii de localnici, transmite MOLDPRES.
Lucrările de construcție au demarat în luna august, iar acțiunea este parte a procesului de modernizare a centrului municipiului Ungheni, realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat și ghidat strategic de UE, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Investiția, în valoare de 210 170 de euro, este asigurată din fonduri europene, municipalitatea contribuind suplimentar cu 893 868 lei (46 mii de euro). Noul apeduct este parte magistrală a traseului de apă potabilă în municipiul Ungheni ce interconectează cele șapte cartiere din oraș.
„Sunt bucuros să subliniez că în pofida situației dificile cauzate de pandemia COVID, programul "EU4Moldova: Regiuni-cheie" progresează constant în implementare, aducând beneficii tangibile pentru viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi acces sigur la apă potabilă, reducerea pierderilor de bani și apă, precum și îmbunătățirea managementului resurselor de apă. Programul reprezintă o agendă transformațională ce deschide calea spre recuperarea economică rapidă post-Covid, implică o inițiativă inovatoare de utilizare a tehnologiilor TIC și a principiilor economiei verzi, pentru a spori substanțial calitatea vieții oamenilor”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Rețeaua de distribuție din municipiul Ungheni este învechită și nu a fost renovată, cu mici excepții, din 1978, anul construcției apeductului din Ungheni. Reţeaua este într-o stare avariată, motiv din care deseori au loc spargeri ale țevilor, deteriorări ce duc la pierderi considerabile de apă, cheltuieli pentru lichidarea avariilor și repararea porțiunilor afectate.
„Gradul de uzură al țevilor de apeduct este de peste 150%, iar 24% din apă nu ajunge la robinet din cauza pierderilor în rețeaua publică de distribuție. Zeci de mii de lei sunt cheltuiți anual din bugetul local pentru repararea segmentelor avariate, intervenții la rețelele de aprovizionare cu apă fiind efectuate în fiecare lună. Din această cauză asistăm deseori la deconectări de apă”, a estimat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.
Noul sistem va asigura cetățenii din Ungheni cu acces la apă potabilă și va îmbunătăți condițiile de viață a locuitorilor municipiului. Acesta reprezintă primul proiect de infrastructură lansat de programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.
„Reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă este esențială în asigurarea accesului la servicii publice de calitate deopotrivă pentru cetățeni și sectorul de afaceri, precum și în conectarea la rețelele de distribuție ale altor cartiere ale orașului, inclusiv zona industrială a Ungheniului, unde este localizată Zona Economică Liberă”, susține Dima Al-Khatib, reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, fiind finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Trei trasee noi de la Ungheni îmbogăţesc oferta turistică a ţării
Autorităţile din Hiliuţi, Râşcani, au alocat peste 25 ha pentru plantarea copacilor
Casa de cultură din Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a fost renovată prin Programul „Satul European”
FOTO Un proiect de mediu cu finanţare de stat va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din Onişcani, Călăraşi
FOTO Vremea bună de afară permite progrese în construcția Complexului Sportiv din Șoldănești
În nordul țării va fi pus în funcțiune sistemul de apeduct Prut-Fălești
Fabrica de reciclare din Bălți, un exemplu de sustenabilitate și energie verde în Republica Moldova.
Proiectele regionale iniţiate de stat în ultimii ani au adus investiţii semnificative în comunităţile R. Moldova
Livezile unei companii din Pocrovca, Donduşeni - un model de perseverență și dezvoltare sustenabilă
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”