ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Suicidul este a doua cauză de deces printre tineri, a anunțat Ministerul Sănătății

14:57 | 10.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere. La fel, numărul cazurilor de suicid în rândul copiilor, tinerilor de 10-19 ani, rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității. Datele au fost făcute publice astăzi de Ministerul Sănătății în contextul marcării Zilei mondiale de prevenire a suicidului, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, subiectul prevenirii suicidului a devenit și mai acut în timpul pandemiei COVID-19, care are un impact suplimentar asupra sănătății mintale a adulților și în special în rândul copiilor și tinerilor. În scopul asigurării răspunsului la necesitățile iminente de sănătate mintală ale populației generale, profesioniștilor din domeniul sănătății și altor categorii de persoane implicate, Ministerul Sănătății a elaborat acte normative suplimentare care vizează acordarea asistenței de sănătate mintală persoanelor în condiții de pandemie la toate nivelurile de îngrijiri medicale în instituții medico-sanitare și în comunitate, inclusiv prin introducerea unui capitol special cu privire la sănătatea mintală în Protocolul Clinic Național – Infecția cu COVID-19.

Totodată, în urma eforturilor comune ale Ministerului Sănătății, OMS și altor parteneri de dezvoltare, au fost elaborați algoritmi de intervenție, instrucțiuni metodice de consiliere psihologică pentru reducerea stresului populației generale și arderii profesionale în rândul lucrătorilor medicali.

Potrivit statisticilor oficiale ale Republicii Moldova, cazurile de suicid constituie 20,3% din cauzele mortalităţii prin traume și otrăviri, precum și 7,8% (în localităţile urbane – 16,7%) în rândul copiilor.

Datele MS arată că în anul trecut, Centrele Comunitare de Sănătate Mintală din țară au acordat asistență psihiatrică, psihologică și îngrijiri pentru sănătatea mintală unui număr de 179 906 persoane, inclusiv 65 238 femei și 26 116 copii. În evidența specialiștilor din CCSM se află 8 416 persoane cu tulburări nevrotice și tulburări legate de factori de stres.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!