ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultorii pot depune de mîine cereri de finanţare din creditul polonez de 100 milioane de euro

14:45 | 09.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Fermierii din Republica Moldova pot depune de mîine cereri de finanţare din creditul polonez de 100 milioane de euro, s-a anunţat astăzi în cadrul prezentării proiectului, informează MOLDPRES.

Împrumutul a fost oferit de Guvernul Poloniei pentru sporirea competitivităţii sectorului agricol moldovenesc în condiţii preferenţiale, pe o perioadă de 25 de ani, la o rată a dobînzii de 0,15 la sută anual şi o perioadă de graţie de cinci ani.

„Moldova este o ţară foarte apropiată Poloniei şi este ajutată în special pe calea sa de apropiere de UE. Cred că acest împrumut va oferi Moldovei o șansă de a continua parcursul de integrare europeană și de modernizare a țării”, a declarat ambasadorul polonez la Chişinău, Artur Michalski. El a adăugat că susţinerea oferită îi va ajuta pe agricultorii moldoveni să devină mai competitivi, iar populaţia din mediul rural să-şi ridice nivelul de trai.

„Atunci cînd Polonia se pregătea să adere la UE, cei mai speriaţi erau oamenii de sate, însă acum, după 10 ani de la aderare, nimeni nu mai pune la îndoială beneficiile aduse de acest proces”, a mai menţionat Artur Michalski.

Şeful Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Petru Maleru, a precizat că în perioada imediat următoare va fi formată echipa care se va ocupa de implementarea creditului polonez. Agenţia a semnat un acord de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie care prevede informarea agenţilor economici privind oportunităţile de acces la finanţare, identificarea partenerilor şi furnizorilor străini de echipamente şi evaluarea acestora, diverse servicii de instruire, expertiză şi evaluare.

Potrivit Acordului de creditare, 90 de milioane de euro vor fi investite în restructurarea sectorului agricol, în special a fermelor specializate în produse agricole tradiţionale (lapte, carne), precum şi a altor produse agricole competitive. 10 milioane de euro vor merge la modernizarea industriei şi infrastructurii aferente agriculturii.

Beneficiarii vor primi finanţări pentru o perioadă de 5-8 ani, cu o dobîndă de pînă la 1,5% şi cu o perioadă de graţie de 4 ani, după principiul primul venit-primul servit.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!