ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii OSCE au evidențiat cîteva nereguli privind desfășurarea turului doi de scrutin

14:55 | 29.06.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Anumite prevederi legale neclare au afectat pregătirea și desfășurarea campaniei electorale, iar unele cazuri de abuz ale înregistrării alegătorilor pe listele suplimentare au redus încrederea acestora în procesul electoral, informează MOLDPRES.

Concluziile respective au fost menționate astăzi de către șeful delegaţiei observatorilor internaţionali acreditaţi de Biroul OSCE/ODIHR, Kimmo Kiljunen. Potrivit acestuia, în perioada desfășurării turului doi de scrutin au fost respectate libertățile fundamentale ale alegătorilor, dar au fost înregistrate și nereguli.

„Nivelul de încredere în comisiile electorale de circumscripție a scăzut ca urmare a modului de gestionare a contestațiilor după primul tur. Nici pînă ieri nu au fost aflate rezultatele acestor contestații”, a declarat Kiljunen.

Observatorul OSCE a mai menționat că în prezent cadrul legislativ în domeniul electoral nu este adecvat pentru procedura de depunere a contestațiilor. De asemenea, potrivit oficialului, cadrul legal nu prevede ca toate recalculările voturilor solicitate după primul tur să fie finalizate pînă la desfășurarea celui de-al doilea tur.

Cît despre recomandări, Kiljunen a spus că acestea vor putea fi găsite în maximum două luni în raportul final al OSCE privind organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale.

Scrutinul de ieri a fost monitorizat de mai mulți observatori naționali și internaționali, printre care 25 de experți OSCE din 23 de state.

(Reporter C. Russu, editor A. Răileanu)

img15004417

 

 
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!