ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

La Întreprinderea silvică din Hînceşti au fost depistate mai multe nereguli şi furturi

12:47 | 29.02.2016 Categorie: Social

Chişinău, 29 feb. /MOLDPRES/. Cinci responsabili din cadrul serviciilor Ministerului Mediului în raionul Hînceşti vor fi suspendaţi din funcţie. Sancţionările vor fi aplicate în urma unui control inopinat desfăşurat la finele săptămînii trecute de ministrul de resort, Valeriu Munteanu, la ocolul silvic “Mereşeni” unde au fost depistate mai multe nereguli şi furturi, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al ministerului, este vorba de şeful Inspecţiei ecologice din Hînceşti, şeful Direcţiei inspectare floră şi faună de la Inspectoratul Ecologic de Stat, şeful Întreprinderii silvice “Hînceşti Silva”, inginerul-şef al acestei întreprinderi, şi şeful Ocolului silvic “Mereşeni”.

Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a anunţat că verificările din pădurea de la Mereşeni, raionul Hînceşti, au fost efectuate după ce au parvenit mai multe sesizări de la cetăţeni, care au descris acţiunile ilegale ale responsabililor din teritoriu. “Am descoperit un dezastru. Rădăcinile copacilor tăiaţi ilegal erau ascunse sub un strat de pămînt. Am văzut locurile rugurilor în care au fost arse buturugile copacilor tăiaţi”, a menţionat Munteanu.

De asemenea, au fost identificate încălcări grave pe o parcelă ce urma să fie scoasă la licitaţie, unde a fost contabilizată masă lemnoasă de două ori mai puţin decît a fost declarat. Totodată, au fost identificate loturi unde, conform actelor, încă patru ani în urmă trebuiau să fie  plantaţi stejari, lucru care nu s-a făcut.

Într-un singur loc au fost descoperiţi peste 150 de copaci tăiaţi ilicit, costul cărora a fost estimat la aproape 150 mii de lei. “În toamna anului 2015, Inspecţia ecologică Hînceşti, Garda forestieră din cadrul Agenţiei “Moldsilva” şi reprezentanţii Direcţiei floră şi faună a Inspectoratului Ecologic de Stat au verificat respectarea cadrului normativ la tăierile din loturile controlate. Toţi, fără excepţie, au constatat lipsa de abateri substanţiale, fapt  care  ne duce cu gîndul la o complicitate ascunsă a multor funcţionari, inclusiv de rang înalt, din cadrul instituţiilor subordonate ministerului”, a  declarat oficialul.

La faţa locului au fost chemaţi procurorul adjunct al raionului Hînceşti şi un grup operativ de  serviciu, care au documentat fărădelegile descoperite, pentru pornirea unei cauze penale. Potrivit ministrului Mediului, verificări similare vor  avea  loc în toate cele 24 de întreprinderi silvice din ţară.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!