ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Sala cu Orgă va fi restaurată pînă la finele acestui an

14:14 | 17.08.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Lucrările de restaurare a Sălii cu Orgă din Chişinău sînt preconizate să fie încheiate la sfîrşitul anului curent. Acestea sînt finanţate din grantul de un milion de euro, acordat de către Guvernul României în decembrie 2014, MOLDPRES.

Autorul proiectului de renovare este arhitectul Gheorghe Bulat, iar lucrările de restaurare sînt executate de către o firmă din Iaşi, care a participat şi la renovarea Cetății Soroca.

Solicitată de MOLDPRES, directoarea Sălii cu Orgă, Lariza Zubcu, a afirmat că lucrările de renovare sînt efectuate conform proiectului de restaurare, fiind păstrate elementele arhitecturale de la începutul secolului XX, cînd a fost dată în exploatare clădirea.

Potrivit sursei citate, edificiul Sălii cu Orgă n-a fost reparat din 1978, de cînd a fost deschisă această instituţie cultural-artistică.

„Conform contractului, edificiul instituţiei urma să fie dat în exploatare în august curent, însă deoarece lipsea documentaţia de organizare a execuţiei lucrărilor, acestea au fost stopate pe parcursul anului 2015 şi au început abia în ianuarie 2016”, a precizat Larisa Zubcu.

Directoarea Sălii cu Orgă a menţionat că au fost efectuate deja lucrări de reparaţie a demisolului, unde se află sălile de repetiţii, birourile administrative, garderoba şi blocurile sanitare, precum şi lucrări de drenaj a temeliei edificiului, iar în prezent sînt renovate faţada, acoperișul şi cupola clădirii şi urmează a fi instalate reţelele inginereşti.

„Evident, grantul de un milion de euro nu va fi suficient pentru  toate lucrările, astfel încît va urma o altă etapă de reconstrucţie a sălii de spectacole şi a scenei. De asemenea, necesită să fie reparată şi orga, numai pentru aceasta fiind nevoie de circa 300 mii de euro. Aceste surse financiare urmează a fi identificate”, a mai spus directoarea instituţiei.

La rîndul său, şefa Serviciului investiţii capitale a Ministerului Culturii, Emilia Ristic, a susținut că o parte din mijloacele necesare pentru renovarea edificiului Sălii cu Orgă sînt prevăzute în bugetul de stat și că ministerul de resort va face tot posibilul ca lucrările de renovare a instituţiei să fie încheiate în termenul stabilit.

Sala cu Orgă este un monument de arhitectură, care a fost dat în exploatare în anul 1901, sub conducerea arhitectului Mihail Cekerul-Cuş. Edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola și grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică. Pînă în 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat a RSSM, iar din 15 septembrie 1978 este sediul Sălii cu Orgă.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!