ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii CSI: Turul doi al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat conform prevederilor legale

11:07 | 14.11.2016 Categorie:

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. Turul doi al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat conform prevederilor Codului electoral și ale Constituției Republicii Moldova. Acestea sînt concluziile reprezentanților misiunii de observatori din partea statelor Comunităţii Statelor Independente (CSI), anunțate astăzi în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Secretarul general al misiunii de observatori din partea statelor CSI, Alexei Sergheev, a declarat că turul doi al alegerilor prezidențiale au fost organizate profesionist exact ca în primul tur, însă au existat și unele incidente în timpul desfășurării procesului electoral.

„Turul doi al alegerilor s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii ca şi primul tur și remarcăm faptul că CEC, a luat hotărîri pozitive, iar una dintre cele mai importante este majorarea numărului de buletine de vot. Buletine suplimentare au fost repartizate în secţiile de vot de peste hotare şi la secţiile unde puteau să voteze şi cetăţenii din stînga Nistrului. Sîntem de părere că CEC a acţionat profesionist şi în turul doi”, a spus Sergheev.

Observatorii CSI au constatat că „agitaţia şi campania electorală a fost mai activă, dar şi mai dură. Candidaţii au renunţat la întrevederi în masă cu oamenii, mai mult s-au folosit de reţele de socializare. Dezbaterile, nu au fost constructive mereu, dialogul conţinea acuzări, iar subiectele discutate la diferite posturi erau practic aceleaşi”.

Observatorii menţionează că, deşi au fost anumite neajunsuri, acestea nu pot influenţa rezultatele alegerilor.

Din partea statelor Comunităţii Statelor Independente au participat 243 de observatori în cele 2023 secțiile de votare din țară și de peste hotare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!