ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova şi România au semnat un acord de colaborare în domeniul cinematografiei

14:01 | 19.12.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. La Chişinău a avut loc astăzi ceremonia de semnare a Acordului de colaborare între Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova și Centrul Național al Cinematografiei din România, relatează MOLDPRES.

Din partea Republicii Moldova, documentul a fost semnat de directorul CNC, Valeriu Jereghi, iar din partea română - de către directorul general CNC România, Anca Mitran. La eveniment au participat Secretarul de Stat al Ministerului  Culturii, Andrei Chistol şi Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

Solicitat de MOLDPRES, Valeriu Jereghi a menţionat că acesta este primul acord semnat de CNC cu o instituţie similară de peste hotare.

„Ne punem mari speranţe în semnarea acestui document, care va contribui la dezvoltarea cinematografiei noastre comune,  la realizarea unor coproducţii internaţionale. Pentru început,  ne propunem să realizăm filme de scurt metraj. În acest sens, ne bucurăm că Ministerul Culturii şi cel al Finanţelor a găsit posibilităţi de finanţare  a cinematografiei pentru anul 2017. Tocmai de aceea, chiar astăzi, vom anunţa un concurs de proiecte de film şi scenarii, la care sperăm că vor participa mai mulţi cineaşti, şi în mod special, cei tineri”, a  accentuat Valeriu Jereghi.

La rîndul său,  directorul general  CNC  România, Anca Mitran a afirmat că acordul cuprinde toată sfera de activitate din domeniul cinematografiei şi prevede ca părţile să se sprijine şi să se susţină reciproc pe plan internaţional,  să coopereze în domeniul distribuirii operelor cinematografice prin extinderea Festivalurilor în ambele teritorii, prin crearea de reţele/programe de distribuire comune, prin implementarea de politici şi reglementări internaţionale care ar facilita  crearea unui spaţiu de distribuire unic ş.a.

Centrul Naţional al Cinematografiei din R. Moldova a fost înfiinţat printr-o hotărîre de Guvern, aprobată la 2 decembrie 2015.  În urma unui concurs, organizat de Ministerul Culturii,  pe 11 mai 2016, regizorul de film și scenaristul Valeriu Jereghi a fost numit director al Centrului Național al Cinematografiei.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16010088

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!