ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost finalizată construcţia Staţiei de epurare din Teleneşti

12:21 | 13.06.2017 Categorie: Regionale

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/.  Lucrările de construcţie a Staţiei de epurare din oraşul Teleneşti au fost finalizate. Acestea fac parte dintr-un proiect de asigurare cu apă şi canalizare în Regiunea Centru şi au fost evaluate ieri de o comisie de recepţie, care a constatat că ele sînt executate conform planului, transmite MOLDPRES.

Staţia face parte din programul regional ce prevede dezvoltarea sistemului public de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar. În cadrul proiectului au fost construite circa 17 kilometri de reţea de canalizare ce va deservi oraşul Teleneşti şi satul Ineşti, o staţie de epurare cu capacitatea de 700 metri cubi de apă pe zi, o staţie de pompare la Ineşti şi două staţii similare în centrul raional.

Suma totală a acestui proiect este de  29,6 milioane de lei, dintre care aproximativ 74% au fost alocate de Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. Aproape 500 de mii de dolari constituie cofinanţarea din partea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), iar cu 150 de mii de lei a contribuit Primăria oraşului Teleneşti.

Proiectul de la Teleneşti a demarat în anul 2014. Ca urmare a realizării acestuia, circa 12 mii de locuitori din oraşul Teleneşti şi satele învecinate vor beneficia de condiţii mai bune de trai, avînd acces la apă de calitate. Lucrările au fost monitorizate de experţi USAID şi s-au efectuat în conformitate cu practicile moderne în domeniu, care reduc poluarea mediului înconjurător.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)