ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producția de grîu a depășit 1.16 mln de tone, peste nivelul din anul trecut

15:52 | 15.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 15 aug. /MOLDPRES/. Producţia de grîu a Republicii Moldova a crescut în acest an cu aproape 1 la sută faţă de 2016, pînă la 1.16 milioane de tone, la o medie de 3.87 tone la hectar, cu 0.77 tone în creștere față de anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, informează MOLDPRES.  

”Recoltarea culturilor cerealiere şi leguminoase de grupa I şi a rapiţei a început  mai tîrziu, comparativ cu anul 2016, în prima decadă a lunii iulie.  La data de 11 august, 99% din suprafaţa însămînţată cu grîu a fost recoltată, iar recoltarea culturilor de grupa I: orzul, mazărea şi rapiţa a fost finalizată cu succes”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Rezultate peste medie s-au înregistrat în zona de  Nord - 4,08 tone de grîu la hectar, iar raioanele cu cei mai buni indicatori sînt: Ocniţa - 5,0 tone, Edineţ – 4,7, Taraclia – 4,67, Briceni – 4,62,  Leova – 4,42 t/hectar.

Recolta globală de orz de toamnă și primăvară a fost de 248,2 mii de tone, la o productivitate medie la hectar de 3,4 tone, cu 0,4 t  în creştere faţă de anul trecut. Datele Ministerului Agriculturii mai arată că producția de mazăre a fost de 50,5 mii de tone, iar de rapiță - de 73,7 mii tone.

Soiurile de culturi agricole de grupa I şi rapiţă, semănate de către producătorii agricoli sînt în proporţie de 15 la sută autohtone şi 85 la sută  de selecţie străină - din România, Ucraina, Franţa, Bulgaria.

Conform datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), la nivel mondial, producția de grîu ar putea fi de 744 milioane de tone, cu 1,8 la sută mai puțin decît în 2016. FAO a anunțat că declinul se va înregistra în acest an deoarece agricultorii din SUA au redus semănăturile de grîu, în favoarea culturilor mai scumpe. Cu toate acestea, mai multe țări din Uniunea Europeană, dar și Rusia, China și India vor recolta aceeași cantitate de grîu ca în anul trecut.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17006216

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!