ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Moldova a fost înregistrat primul caz de Hantavirus

16:53 | 25.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Medicii epidemiologi au înregistrat recent primul caz din Moldova de infecție cu Hantavirus, boală provocată de rozătoare şi cunoscută ca febra hemoragică cu sindrom renal. Pacienta este din raionul Orhei şi a ajuns la spital cu febră şi manifestări alergice acute după ce a mâncat pepeni galbeni, comunică MOLDPRES.

Potrivit specialiştilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, femeia s-a adresat la medic cu manifestări alergice acute, fiind spitalizată și supusă tratamentului. Menținerea, în continuare, a febrei, și apariția erupțiilor hemoragice pe tot corpul, precum și a insuficienței renale, au servit temei pentru consultul infecționistului care a indicat mai multe analize.

În urma investigaţiilor de laborator s-a constat că femeia s-a infectat cu febra hemoragică cu sindrom renal, virus care face ravagii în mai multe judeţe din România, limitrofe cu R. Moldova şi care este transmis de şoareci, şobolani şi alte rozătoare.

Conform datelor oferite de specialişti, agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică. Sursă purtătoare de infecție servesc diferite specii de rozătoare. Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor, dar poate avea loc și pe cale aerogenă, mai ales în spațiile închise precum depozitele sau subsolurile.

Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, medicii recomandă următoarele măsuri: protecția produselor alimentare de accesul rozătoarelor, respectarea igienei personale şi combaterea sistematică a rozătoarelor.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17006459

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!