ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transporturile de mărfuri bilaterale între Republica Moldova și Belarus vor fi liberalizate

09:26 | 06.09.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Transporturile de mărfuri bilaterale, precum și în tranzit între Republica Moldova și Belarus vor fi efectuate fără autorizații, ceea ce va facilita transportul și schimbul de mărfuri între state. Guvernul a aprobat astăzi inițierea negocierilor asupra Protocolului cu privire la modificarea Acordului dintre guvernele celor două țări semnat la 9 aprilie 1994, document ce prevede liberalizarea transporturilor, informează MOLDPRES.

Operatorii de transport moldoveni se confruntă anual cu deficitul autorizațiilor belaruse pentru transportarea mărfurilor. Ca urmare, aceștia se confruntă cu mari dificultăți în ceea ce privește onorarea angajamentelor de transportare a mărfurilor, conform contractelor încheiate.

”Liberalizarea transporturilor în regim bilateral și de tranzit va permite sporirea competitivității operatorilor de transport rutier la nivel regional”, menționează Ministerul Economiei și Infrastructurii. Totodată, se vor simplifica operațiunile de transport.

Inițiativa de a semna Protocolul ce vizează liberalizarea transporturilor aparține părții moldovenești, și a fost lansată în anul 2015, când au avut loc primele discuții în acest sens, care au fost actualizate în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale, care s-a desfășurat la Minsk, în perioada 5-6 iunie 2017.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)