ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Hotărârea de Guvern privind participarea militarilor moldoveni la exercițiul din Ucraina a fost publicată în Monitorul Oficial

09:20 | 07.09.2017 Categorie: Social

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Hotărârea de Guvern privind participarea unui contingent militar al Armatei Naționale la stagiul de instruire „Rapid Trident”, care se va desfășura în perioada 7-23 septembrie, la Centrul de Instruire Militară Yavoriv, Ucraina, a fost publicată ieri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Potrivit documentului, Ministerul Apărării va întreprinde măsurile necesare pentru organizarea, detașarea și pregătirea contingentului militar desemnat pentru participare la stagiul de instruire „Rapid Trident”, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va informa autoritățile țării-gazdă, prin intermediul misiunilor diplomatice, despre aprobarea participării contingentului militar al Armatei Naționale la stagiul de instruire „Rapid Trident”.

Șeful statului, Igor Dodon, a cerut anterior Ministerului Apărării să contramandeze pregătirile pentru plecarea militarilor la stagiul „Rapid Trident”. Președinția a cerut ministerului să informeze organizatorii exercițiului despre faptul că țara noastră nu va participa la eveniment.

Totodată, Guvernul a aprobat ieri Hotărârea cu privire la participarea unui contingent de militari moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident” din Ucraina. Chestiunea a fost introdusă pe ordinea de zi la propunerea Prim-ministrului Pavel Filip, care s-a arătat îngrijorat de faptul că Președintele Igor Dodon le interzice militarilor moldoveni să ia parte la exercițiile de instruire de peste hotare, acolo unde cadrele Armatei Naționale acumulează experiență. În scurt timp, șeful statului a suspendat hotărârea Executivului, iar Ministerul Apărării a anunțat că militarii moldoveni vor participa la exercițiul din Ucraina.

Ministerul a precizat că scopul aplicaţiilor este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

Efectivul moldovenesc este format din 57 de militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii şi ai Brigăzii 1 „Moldova”.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)