ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a menținut votul exprimat anterior pentru legile remise de șeful statului spre reexaminare

15:50 | 21.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. În cadrul primei ședințe plenare a sesiunii din toamnă curentă, Parlamentul Republicii Moldova a reexaminat și menținut votul exprimat anterior pentru legile remise de șeful statului, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Astfel, deputații au susținut poziția exprimată anterior asupra Legii cu privire la energetică, Legea cu privire la tichetele de masă, Legea pentru modificarea și completarea Codului muncii, Legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, Legea cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova și alte trei Legi de modificare și completare a unor acte legislative.

Potrivit art. 93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

La fel, în cadrul ședinței de astăzi a Legislativului a fost aprobat, în prima lectură, proiectul pentru majorarea cu 10% a salariilor de funcție ale angajaților din sectorul bugetar, stabilite în Rețeaua tarifară unică.

Potrivit proiectului, de majorare vor beneficia peste 120 mii de angajați din instituțiile de învățământ, cultură și artă, medico-sanitare și asistență socială, cultură fizică și sport, sfera științei și inovării. De asemenea, se vor majora salariile militarilor, polițiștilor, angajaților din organele apărării naționale, securității statului și ordinii publice, remunerarea cărora se efectuează în baza Rețelei tarifare unice.

Pentru angajații din domeniul educației majorarea se va efectua de la 1 septembrie curent, iar pentru salariații din alte domenii de activitate – din 1 ianuarie 2018. Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.