ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Muzicienilor din Moldova are un nou preşedinte

17:59 | 25.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/ Directorul general al Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, este noul preşedinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova (UMM). Ea a fost aleasă în această funcţie la cel de-al VII-lea Congres al organizaţiei, care a avut loc astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

La funcţia de preşedinte al Uniunii au fost propuse trei candidaturi: Svetlana Bivol, Maria Iliuţ şi Leonid Gorceac. Cu o majoritate de voturi, exprimate în mod deschis, în funcţia de preşedinte al UMM a fost aleasă Svetlana Bivol.

În alocuţiunea sa, noul preşedinte al UMM a menţionat că va depune toate eforturile ca organizaţia să devină una funcţională şi viabilă.

Solicitat de MOLDPRES, fostul preşedinte al UMM, Aurelian Dănilă, care a refuzat să candideze pentru un nou mandat, a afirmat că Svetlana Bivol este cea mai bună candidatură pentru această funcţie. „Ea conduce Filarmonica Naţională, are în subordine câteva orchestre şi beneficiază de sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării”.

Şi cântăreţul Nicolae Paliţ a subliniat că Svetlana Bivol este omul potrivit la locul potrivit, care va deschide ușile Uniunii pentru tineri, va organiza festivaluri, concerte de caritate şi va apăra drepturile membrilor organizaţiei.

În raportul său de activitate, fostul preşedinte al UMM, Aurelian Dănilă, şi-a exprimat regretul că, din păcate,  în timpul mandatului său, nu a reuşit să obţină ca o stradă din Chişinău să poarte numele Primadonei Operei Naţionale, Maria Bieşu, cea care a condus organizaţia timp de 25 de ani.

Uniunea Muzicienilor din Moldova a fost  înfiinţată în anul 1974. În prezent ea întruneşte circa 400 de membri, care activează în cadrul a zece secţii: interpreţi de muzică uşoară, interpreţi de muzică populară,  coregrafi, pedagogi muzicieni, meşteri de instrumente muzicale, dirijori de cor, de orchestră etc.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)