ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Octavian Calmîc: Suntem la etapa finală a reformei organelor cu funcții de control

11:34 | 09.11.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Reforma privind reorganizarea, optimizarea și crearea organelor cu funcții de control va fi finalizată până la sfârșitul anului curent, astfel ca la începutul anului 2018 să funcționeze în regim deplin și pe noi principii, a anunțat astăzi într-o conferință de presă vicepremierul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii, informează MOLDPRES.

Ministrul a adăugat că baza legislativă și normativă a fost adoptată, urmează  să fie operate aspectele procedurale ce reies din hotărârile de Guvern. Astfel, până la sfârșitul lunii noiembrie urmează să fie elaborate regulamentele de funcționare și schema de personal a acestor entități. Numărul organelor de control a fost redus de la 60 la 13 autorități publice care au funcția de control de stat și împuterniciri de a efectua controale asupra activității de întreprinzător, pentru asigurarea calității produselor și serviciilor pe piață.

Reforma urmărește „micșorarea constantă a presiunii asupra mediului de afaceri, excluderea abuzurilor și ridicarea calității serviciilor”, a subliniat Octavian Calmîc.

Toate entitățile vor avea un program de planificare a controalelor. Ele vor fi obligate să notifice agenții economici despre intenția de a efectua controlul. Totodată, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vor avea dreptul să efectueze controale inopinate.

Vicepremierul Calmîc s-a referit și la noutățile ce vor apărea în domeniul controalelor, este vorba de Consiliile de soluționare a disputelor ce vor fi create în toate entitățile de control, digitalizarea acțiunilor de control ce va fi pusă în scurt timp în aplicare. Urmează să fie creat, în scurt timp, Consiliul național pentru examinarea problemelor sistemice privind aplicarea legislației în domeniul controlului de stat. „Toate aceste elemente noi sunt la faza finală”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii.

Oficialul a mai notat că ”în paralel cu restructurarea organelor de control, continuăm să purtăm grija oamenilor din Republica Moldova”. Ministerul Economiei și Infrastructurii a dat startul Campaniei de controale la agenții economici privind calitatea serviciilor prestate și calitatea produselor comercializate. Vor fi verificate unitățile comerciale, companiile de taxi, stațiile PECO, calitatea serviciilor de telefonie mobilă. ANSA va asigura calitatea produselor plasate pe piață, în special a celor care sunt livrate instituțiilor de învățământ.

În cazul în care vor fi depistate abateri, vor fi aplicate toate procedurile administrative necesare, a mai afirmat ministrul Economici și Infrastructurii Octavian Calmîc. El a atenționat agenții economici că după reforma organelor de control și reducerea acestora statul va proteja drepturile consumatorilor și nu va tolera reducerea calității serviciilor.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img17008807

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!