ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deținătorii de terenuri agricole vor putea construi pe acestea pensiuni agroturistice

12:50 | 17.11.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Deținătorii de terenuri agricole vor putea construi pe acestea pensiuni agroturistice fără a fi nevoiţi să schimbe destinaţia loturilor, potrivit unui proiect de modificare a Codului Funciar, adoptat astăzi, în lectură finală, de către Parlament, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, noile modificări şi completări la Codul Funciar vor oferi mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea agroturismului autohton. Astfel, proprietarii de terenuri agricole vor putea lansa afaceri în acest sector, fără a schimba destinaţia terenului, ceea ce prezintă economii considerabile care ar putea fi investite în infrastructura noii afaceri.

În prezent, în caz că se schimbă destinaţia terenului agricol, taxa pentru un ar este de 12 mii de lei. Astfel, pentru a crea o agropensiune este nevoie de cel puţin 14 ari. Totodată, conform modificărilor, de noile reglementări vor avea dreptul să beneficieze doar proprietarii terenurilor care practică activităţi agricole de minim cinci ani.

Autorul proiectului, Ministerul Agriculturi, Dezvoltării Regionale și Mediului, speră că odată cu amplasarea pe terenurile agricole a structurilor de primire turistică cu funcții de cazare și de servire a mesei vor fi create noi oportunități de angajare în mediul rural și de dezvoltare a turismului vitivinicol.

Conform sursei citate, turismul rural este o formă de turism orientată spre utilizarea resurselor locale, cunoașterea mediului rural, a obiceiurilor și tradițiilor locale, gospodăriilor țărănești și de fermier.

Conform datelor Agenţiei Turismului, în prezent în Republica Moldova activează şapte structuri de tip agropensiune, însă autorităţile de profil sunt dispuse să mărească numărul acestora. La fel, documentul votat azi de deputaţi are menirea de a contribui la punerea în aplicare a Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17009020

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!