ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele primului Parlament al Republicii Moldova Alexandru Moșanu s-a stins din viață

08:22 | 08.12.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Istoricul și omul politic Alexandru Moșanu, profesor universitar, doctor habilitat în istorie, membru de onoare al Academiei Române, președintele primului Parlament al Republicii Moldova în perioada 3 septembrie 1990-2 februarie 1993, s-a stins ieri din viață la vârsta de 85 de ani, informează MOLDPRES.

Alexandru Moșanu suferea de o boală incurabilă. Anul trecut, el a suportat o intervenție chirurgicală grea. 

Într-un mesaj de condoleanțe postat pe rețelele de socializare, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a declarat că a aflat cu profundă tristețe despre decesul lui Alexandru Moșanu, redutabil istoric și primul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. ”I-am fost studentă, am scris lucrarea de licență la el și, după postuniversitare, am fost invitată de Domnia să lucrez alături în cabinetul său de Președinte al Parlamentului. Om de o rară integritate morală, intelectual în sensul cel mai profund al acestui cuvânt, înzestrat cu o demnitate rar întâlnită pe la noi, îmbinată cu o modestie, devenită proverbială, acest om mi-a marcat viața în cel mai hotărât mod. Plecarea domnului Profesor Alexandru Moșanu lasă un gol imens în inima mea.... Veșnică să-i fie pomenirea! Adio, Dascăle drag…”, a scris ministrul Monica Babuc.

Alexandru Moșanu s-a născut pe 19 iulie 1932 în comuna Braniște, județul Bălți, astăzi raionul Râşcani. A studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Chișinău. Între anii 1957 și 1976 a lucrat la Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Chișinău. Din 1976 și-a desfășurat activitatea didactică la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Chișinău, unde a deținut funcțiile de șef al Catedrei de istorie universală modernă și contemporană (1980-1990) și decan al Facultății de Istorie (1989-1990). Între 1989 și 1990 a fost președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova, din 1994 redactor-șef al revistei de istorie și cultură „Destin românesc”.

Activitatea sa de cercetare s-a concretizat în lucrări și studii privitoare îndeosebi la istoria mişcării muncitoreşti din România de la sfârșitul sec. XIX şi începutul sec. XX. Paralel, a desfășurat o neobosită activitate politică, înscrisă în coordonatele luptei de eliberare naţională. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular.

Între anii 1990 și 2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar la 3 septembrie 1990 a devenit președinte al Legislativului. A avut o contribuție decisivă la elaborarea unor acte legislative privind drapelul R. Moldova și imnul „Deșteaptă-te române”, primul imn al țării. Alexandru Moșanu este cel care a citit în Parlament proiectul Declarației de Independență pe 27 august 1991, care a fost votată în aceeași zi unanim de cei 278 de deputați prezenți în sală. Lui Alexandru Moșanu i se datorează, de asemenea, introducerea cursului de "Istoria Românilor" în școlile din R. Moldova.

În 1993 a demisionat din Parlament, devenind președintele Congresului Intelectualității din Republica Moldova, calitate în care a fost ales deputat. A fost vicepreședinte al Partidului Forțelor Democratice, iar după fuziunea acestei formațiuni cu Partidul Social-Liberal a ocupat funcția de președinte de onoare al acestui partid (până în 2005).

Alexandru Moșanu a fost distins cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer (2014) și cu Premiul Institutului Cultural Român, pentru promovarea valorilor culturii naționale românești.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17009553

img17009553

img17009553

img17009553

img17009553

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!