ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Institutul pentru Democrație, cu sprijinul Uniunii Europene, a publicat la Comrat o nouă carte despre drepturile omului

08:57 | 28.12.2017 Categorie: Societate

Chișinău, 27 dec. /MOLDPRES/. În cadrul proiectului „Creșterea încrederii reciproce dintre cadrele didactice de pe cele două maluri ale Nistrului: Formarea capacităților regionale pentru dezvoltarea continuă a competențelor profesorilor în domeniul metodelor moderne pro active de educație pentru drepturile omului“, finanțat de Uniunea Europeană, în 2017, Institutul pentru Democrație a publicat cartea „Convenția pentru protecția drepturilor și libertăților fundamentale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului".

Relevanța temei se datorează faptului că protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului la ziua de azi iese de sub jurisdicția statului, încetează să mai fie o problemă strict internă pentru fiecare stat și devine obiectul de protecție al întregii comunități mondiale.

Problema protecției drepturilor și libertăților constituționale ale omului, la nivel internațional, a devenit și mai stringentă după 24 iulie 1997, când Moldova a ratificat Convenția cu privire la protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Prin aderarea la Convenție, Republica Moldova și-a asumat o decizie foarte dificilă: în cazul stabilirii Curții Europene pentru drepturile omului a încălcărilor autorităților publice ale drepturilor omului, statul este obligat să elimine încălcările.

Prin acest moment semnificativ - ratificarea Convenției - Republica Moldova pornește pe calea de dezvoltare democratică, devine membrul unei mari „familii europene“, numite Consiliul Europei, și își asumă garantarea protecției drepturilor și libertăților, înregistrate în Convenția din 1950, tuturor persoanelor care sunt în jurisdicția sa.

Atât Convenția, cât și mecanismul său de monitorizare (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), pe bună dreptate, sunt recunoscute ca unul dintre cele mai eficiente mecanisme de protecție a drepturilor omului. În discursul său, la deschiderea unui alt an procesual, fostul președinte al Curții Europene, Luzius Wildhaber, a caracterizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului „ca un simbol și o realizare a idealului unei societăți, în care, unitatea familială a unei democrației efective și a unui stat de drept, asigură stabilitatea politică și prosperitatea economică, împreună cu auto-realizarea fiecărui individ.“

Cartea prezintă o analiză a Convenției privind apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și rolul său în realizarea dreptului constituțional în protecția Curții Europene a Drepturilor Omului, analiza actelor juridice ale Republicii Moldova, cu detalii despre dreptul de a fi protejat. Aici se studiază implementarea dreptului la protecție la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de asemenea, cartea face referință la un studiu al unor cazuri ale Curții Europene a drepturilor omului, în legătură cu plângerile depuse împotriva Republicii Moldova, a relevat cel mai frecvent încălcate drepturi și libertăți, garantate prin Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, de asemenea sunt formulate propuneri concrete de îmbunătățire a legislației ce reglementează dreptul la o protecție jurisdicțională, precum și mecanismele de implementare a acestuia. În anexă cartea conține instrucțiuni de completare a noului formular pentru reclamații la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și formularul pentru reclamații la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, orice cetățean, în baza acestei cărți, poate să se pregătească individual și să depună o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Publicarea acestei cărți în limba rusă este foarte utilă, în special pentru ONG-uri, apărători ai drepturilor omului, profesori și alte categorii de cetățeni din Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri).

Caracterul practic al acestei cărți îi pune în valoare importanța și însemnătatea de asistență pentru recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

img17010043

img17010043

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!