ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea contabilității și raportării financiare va fi publicată în Monitorul Oficial

12:41 | 04.01.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Domeniul contabilității va fi reglementat de o nouă lege. Prevederile vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Documentul prevede aplicarea a trei seturi de situații financiare (prescurtate, simplificate, complete), în funcție de categoria şi necesităţile informaţionale ale entităţilor care aplică Standardele Naţionale de Contabilitate. Reglementarea este actualizată și aliniată la prevederile legislației europene în domeniul raportării financiare corporative.

Aceasta conține şi noutăți vizând publicarea situaţiilor financiare individuale, a raportului conducerii şi a raportului auditorului, care urmează a fi expediate prin poşta electronică sau încărcate în sistemul Depozitarului public al situaţiilor financiare. La fel, va fi obligatorie publicarea acestor documente pe pagina web a entităţii. 

Legea prezintă și cerinţe clare privind întocmirea documentelor primare şi registre contabile, cerințe privind persoanele responsabile de ţinerea contabilităţii şi raportarea financiară, clarificări în ceea ce priveşte perioada de gestiune a entităţilor pentru care aceasta diferă de anul calendaristic sau în cazul reorganizării şi lichidării entităţii.

Prevederile au drept obiectiv stabilirea cadrului juridic, cerinţelor generale şi mecanismului de reglementare a contabilităţii şi raportării financiare în țara noastră.

Legea va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2019.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18000054

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!