ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În stânga Nistrului a fost deschis un Centru de consultanță în agricultura ecologică, susţinut de UE

15:33 | 04.01.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Peste 300 de agricultori din stânga Nistrului s-au adresat, din luna octombrie 2017 când a fost deschis până în prezent, la Centrul de consultanţă în agricultură ecologică. Structura a fost creată la inițiativa a patru asociații specializate din dreapta și stânga Nistrului, cu finanţare din partea Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

Centrul activează în localitatea Sucleia și oferă consultații gratuite nu doar producătorilor agricoli, dar și micilor fermieri. Specialiștii acestuia promovează reducerea sau minimalizarea fertilizanților și a pesticidelor, respectarea asolamentului, implementarea tehnologiilor moderne în agricultură etc. Totodată, fermierii pot găsi aici informații despre posibilitățile de accesare a unor granturi și fonduri pentru dezvoltarea afacerilor în agricultura ecologică. 

Ideea de a crea acest centru vine dintr-un proiect în care au fost implicate patru asociații de pe ambele maluri ale râului Nistrul - „Cutezătorul” şi „EcoAgriNord" din oraşul Făleşti, „Vitality" din Tiraspol şi „Belii Most" din satul Chițcani, raionul Slobozia. Cele patru organizații au creat o platformă comună de cooperare în domeniul agriculturii ecologice, primul pas fiind constituirea unei Asociații a Producătorilor de Produse Ecologice şi Calitative.

Potrivit președintelui Asociației „Vitality”, Veaceslav Bejenari, la această etapă, scopul principal al centrului este să convingă producătorii că fructele și legumele ecologice oferă acces la noi piețe de desfacere. „Pe parcursul anului 2017 am creat și trei loturi demonstrative în care am cultivat porumb, floarea-soarelui şi căpșuni. Fermierii care le-au vizitat s-au convins de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului - prelucrarea solului fără implicarea substanțelor chimice”, a menţionat Bejenari.

Centrul de consultanță în agricultura ecologică a fost creat în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Programul contribuie la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea în proiecte comune a reprezentanților mediului de afaceri, liderilor comunităților locale sau ai societății civile.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18000058

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!