ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şefii agenţiilor AGERPRES şi MOLDPRES au susţinut o “oră de profesionalism” la Facultatea de Jurnalism de la USM

13:53 | 23.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Studenţii Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) au avut astăzi o întâlnire cu directorii generali ai Agenţiilor de presă AGERPRES (România) şi MOLDPRES, Alexandru Ion Giboi şi Vlad Darie. Managerul agenţiei naţionale române se află la Chişinău pentru a pregăti mai multe evenimente pe care le va organiza AGERPRES în R. Moldova cu ocazia Centenarului Marii Uniri, relatează MOLDPRES.

Alexandru Giboi le-a vorbit studenţilor de la USM despre principiile şi temeliile profesionale ale jurnalismului, mai ales în condiţiile de presă finanţată din bani publici. „O organizaţie publică de presă trebuie să se ghideze de principii democratice, echidistanţă şi obiectivitate, să asigure un nivel de informare suficient de bun, altminteri îşi pierde din credibilitate şi devine irelevantă”, a menţionat şeful AGERPRES.

Managerul principalei agenţii de presă din România a întreţinut o discuţie activă cu viitorii ziarişti de la Chişinău, care s-au folosit de posibilitatea de a afla „din prima sursă” despre tendinţele, valorile, dar şi capcanele jurnalismului actual.

„Întâlnirile cu studenţii, fie din România, fie din R. Moldova, sunt o parte importantă pentru pregătirea evoluţiei AGERPRES, din punct de vedere al resursei umane. M-am bucurat nespus să cunosc studenţi la jurnalism dornici de dezvoltare profesională, bine pregătiţi şi destul de implicaţi în discuţiile pe care le-am purtat”, a relevat Alexandru Giboi, solicitat de MOLDPRES.

Georgeta Stepanov, decanul Facultăţii de Jurnalism a USM, a subliniat că asemenea întruniri sunt de real folos pentru studenţi, fiind o punte între teorie şi practică. „Am numit aceste întâlniri “Lecţii de profesionalism” şi ne străduim să le organizăm măcar de două ori pe lună. Studenţii trebuie să comunice în direct cu jurnalişti care şi-au făcut un nume în breaslă, de la care pot afla ce este această profesie şi la ce să se aştepte. Or, în acest sens întrevederea cu directorul unei agenţii de presă cum este AGERPRES este un mare noroc, deoarece au aflat lucruri interesante şi utile”, a spus Georgeta Stepanov pentru agenție.

Întâlnirea a fost coordonată de Vlad Darie, directorul Agenţiei Informaţionale de Stat  MOLDPRES, instituţie parteneră a AGERPRES. Şeful agenţiei de la Chişinău este şi autorul cărţii “Cronica Basarabiei 1918-1944”, editată cu susţinere considerabilă din partea AGERPRES. Cartea conţine mărturii din presa timpului şi imagini de epocă, de aceea în cadrul întrevederii cu studenţii USM s-a vorbit şi despre unele momente ce ţin de istoria jurnalismului basarabean.

„Am revenit la această temă controversată prin metode proprii unei instituţii de presă, nu pentru a da verdicte sau a eticheta regimurile de odinioară. Concluziile se trag după o atentă lecturare a documentelor preţioase şi chiar inedite pentru trăitorii sec. XXI. Toate acestea fac evident faptul că, pe de o parte, avem de a face cu o propagandă primitivă şi mincinoasă a politicii comunist-expansioniste, pe de alta, cu presa liberă a unui stat de drept în devenire. Din păcate, această problemă rămâne a fi actuală pentru R. Moldova, iar jurnaliştilor le revine un rol important în a informa corect, eliminând propaganda şi manipularea”, a subliniat Vlad Darie.

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și, totodată, prima agenție autonomă din România. A fost înființată în martie 1889, sub numele de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, cu rolul de a difuza în țară un „serviciu exact și rapid al tuturor știrilor de interes general sau special". Agenția revine la numele de AGERPRES în iulie 2008, în urma modificării legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES.

La 17 septembrie 2013, AGERPRES devine Noul AGERPRES, fiind vorba despre un proces complex de transformare. Procesul de rebranding, precum regândirea strategiilor și platformelor de comunicare, reprezintă intrarea AGERPRES în rândul celor mai importante agenții de presă din lume și confirmă poziția sa de principală sursă de informații cu și despre România, pentru români și pentru întreaga lume.

Agenţia MOLDPRES a devenit partenerul AGERPRES la începutul anilor 90’, după proclamarea independenţei Republicii Moldova.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18000497

img18000497

img18000497

img18000497

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!