ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Centrul „Constantin Brâncuşi” au fost vernisate lucrările regretatei pictoriţe Ludmila Ţonceva

18:28 | 01.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. O expoziţie personală de pictură „In memoriam. Ludmila Ţonceva” a fost vernisată astăzi la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul instituţiei, Mihai Mungiu a menţionat că expoziţia cuprinde 74 de lucrări: portrete, peisaje, natură statică şi compoziţii.  „Am organizat această expoziţie împreună cu Raisa Cupcea, căreia Ludmila Ţonceva i-a încredinţat toată creaţia realizată de ea pe parcursul vieţii. A fost o mare pictoriţă. Nu întâmplător, încă în perioada sovietică, ea a fost inclusă în enciclopedia britanică”, a subliniat Mihai Mungiu.

Prezent la eveniment, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu a menţionat că Ludmila Ţonceva a fost un artist cu verticalitate, care n-a plătit tribut timpului în care a activat,  creaţia ei nefiind influenţată de ideologia sovietică. În context, artistul plastic Dumitru Peicev a accentuat că în pictură ea s-a identificat cu eul său, iar în tablourile ei este o explozie de culori.     

La rândul său, criticul de artă Ludmila Toma a afirmat că Ludmila Ţonceva a început să picteze în ulei încă din tinereţe, fiind influenţată de arta postmodernistă, ale cărei particularităţi le-a intuit de la bun început. „A pornit pe calea sintetizării tradiţiilor picturii franceze şi ale celei româneşti de la hotarul secolelor XIX-XX, cât şi a îmbinării acestor tradiţii cu arta populară. Acest principiu artistic era dezvoltat în anii şaizeci ai sec. XX de pictorii progresişti Mihai Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu şi Ada Zevin”, a subliniat Ludmila Toma.

Ludmila Ţonceva s-a născut la 22 iulie 1946 la Chişinău. În 1966 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „I. Repin” şi în 1979 - Academia de Arte din Sankt-Petersburg. În 1966 debutează cu pictură la prima expoziţie, după care participă la numeroase expoziţii în R. Moldova, România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Lituania, Maroc, Germania, Japonia şi Filipine. A avut peste 20 de expoziţii personale în ţară şi peste hotare. Ludmila Ţonceva s-a stins din viaţă la 24 ianuarie 2017.

Expoziţia va fi deschisă până la 18 februarie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18000798

img18000798

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!