ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O navă sub pavilion moldovenesc a fost salvată în Marea Neagră

10:48 | 14.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Un tanc petrolier sub pavilionul Republicii Moldova care naviga în Marea Neagră a solicitat intervenţia autorităţilor portuare din România, după ce echipajul a depistat o fisură în corpul navei, comunică MOLDPRES.

Solicitat de Agenţie, şeful Căpităniei Portului Giurgiuleşti, Victor Andruşca, a specificat că nava transporta combustibil şi se îndrepta de la Odessa către Portul Constanţa.

“Vasul aparţine unui agent economic din Anglia şi a solicitat ajutorul autorităţilor portuare din România după ce echipajul a descoperit o fisură în corpul navei în apropierea sălii de maşini. Noi am anunţat autorităţile internaţionale despre incident. Cazul va fi cercetat de o comisie regională care va stabili toate circumstanţele”, a spus Andruşca.

Potrivit datelor oferite de conducerea Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, vasul cu şapte persoane la bord şi o încărcătură de 1.600 de tone a solicitat ajutor noaptea trecută. Nava a fost adusă în Portul Constanţa Sud de un remorcher, iar echipajul a avut nevoie de intervenţia medicilor, însă a refuzat spitalizarea.

Şeful Căpităniei Portului Giurgiuleşti a specificat că în prezent sub pavilionul Republicii Moldova navighează 272 nave, dintre care 120 maritime. ”Circa 160 de vase maritime au fost radiate în ultimii doi ani din Registrul de Stat al Navelor pentru diverse încălcări ale legislaţiei. În prezent taxa de înregistrare achitată de proprietarii de nave în R. Moldova este mult mai mică decât în statele din zonă, din acest motiv intenţionăm să depunem către autorităţi o solicitare de a majora aceste plăţi. În 2017, de la înregistrarea navelor şi achitarea taxelor la bugetul portului au parvenit 6,7 milioane de lei, dintre care peste 3 milioane au fost vărsaţi în bugetul de stat”, a specificat Andruşca.

Republica Moldova este inclusă de zece ani în lista neagră a Memorandumului de la Paris – organizaţie care stabileşte indicele de performanţă a statului-pavilion pentru sporirea siguranţei maritime. Țara noastră ocupă locul 70 din 73 de state, alături de Togo, Tanzania şi Congo.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18001174

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!