ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea a două amendamente la un contract de finanțare cu BEI

15:51 | 14.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la ratificarea amendamentului nr. 1 și a amendamentului nr. 2 la Contractul de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova. Amendamentul nr. 2 prevede extinderea termenului de acordare a mijloacelor investiționale până la 31 decembrie 2018 și a fost semnat la 11 decembrie 2017, la Luxemburg, informează MOLDPRES.

Contractul cu BEI, în valoare totală de 75 milioane de euro, a fost semnat la Chișinău la 23 noiembrie 2010. Inițial, potrivit contractului, lucrările urmau să fie demarate la începutul anului 2011 și să fie finalizate până în 2013. Însă lucrările au evoluat lent, în general ca urmare a incapacităţii financiare a antreprenorilor. Ulterior, la 5 decembrie 2015, data finală de disponibilizare a banilor a fost extinsă până la 31 decembrie 2016 şi marja stabilită pentru tranşele alocate din credit de la 0,68 la sută la 0,98 la sută.

Dar și după decembrie 2015, reabilitarea drumurilor a fost mult tărăgănată. În aceste condiții cabinetul de miniștri a decis să inițieze negocieri privind extinderea cu încă doi ani a perioadei de valabilitate a creditului, precum și operării unor modificări în condițiile de finanțare, inclusiv un angajament adițional pentru perioada extinsă, ce implică costuri suplimentare. Extinderea datei a fost solicitată pentru a facilita disponibilitatea mijloacelor financiare pentru a finanța lucrările de reabilitare, serviciile de consultanță în supervizarea lucrărilor și implementarea proiectului, pe perioada de realizarea a proiectului. 

Resursele oferite de BEI sunt destinate pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor naţionale, prestarea serviciilor de consultanţă pentru implementarea proiectelor şi de supervizare tehnică a lucrărilor de reabilitare.

Pentru perioada extinsă se va achita un comision de angajament adiţional de aproximativ 68,7 mii euro sau echivalentul în lei moldovenești de 1,43 milioane. Respectiv, vor apărea costuri suplimentare care variază între 151,6 mii și 194,7 mii de euro. Extinderea termenului de acordare a mijloacelor investiționale va „lasă suficient timp pentru finalizarea proiectului”.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!